Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K článku M. Šarapatky aneb Je podnikatel Redl gangster?

Exdiplomat a exposlanec Milan Šarapatka v článku „Premiér mafiánů nebo jen do sebe zahleděný akademik?“ publikovaném 20. 6. na blogu iDNES označil podnikatele Michala Redla jako gangstera.

 

Řeč je o člověku z akce „Dozimetr“ čili kauzy „Hlubuček“ (uvidíme, jaké označení se v budoucnu ujme), toho času ve vazbě. Kvůli kontaktům s Redlem odstoupil ministr školství P. Gazdík, což M. Šarapatka hodnotí takto:

 

Ministr Gazdík ale z postu neodešel jako pan „Čistý“, ale protože se provalily jeho kontakty a techtle-mechtle s gangsterem Redlem.

 

Logicky neodešel jako pan „Čistý“, protože kdyby jím byl, tedy kdyby neměl s M. Redlem kontakty a techtle-mechtle, zůstal by ve vládě i ve vedení STANu. Proto vyvodil politickou odpovědnost a obou funkcí se vzdal, což si zaslouží ocenění.

 

Bylo jistě možné čekat se stopkami v ruce kdy se tak od zveřejnění (provalení) aféry stane a pak P. Gazdíkovi donekonečna předhazovat, že to bylo pozdě, případně jeho demisi jinak všemožně zlehčovat. V českém politickém rybníku takové argumenty působí ovšem komicky, uvědomíme-li si, že v případě problémů A. Babiše týkajících se Čapího hnízda bychom žádné stopky nepotřebovali.

 

Ocejchováním M. Redla jako gangstera poskytl M. Šarapatka kouzlem nechtěného všem antibabišovským aktivistům (k nimž rozhodně nepatří autor tohoto textu – viz níže) skvělý argument. Je-li gangsterem člověk policií obviněný (M. Redl), pak jím musí být i člověk obžalovaný, což je, nemýlím-li se, v trestněprávní terminologii cosi jako vyšší level. A. Babiš obžalovaný je, letos v září stane před soudem, přičemž kauza „Čapí hnízdo“ a kauza „Dozimetr/Hlubuček“ patří do stejného širšího okruhu zločinů: korupce.

 

Lze tedy konstatovat, že – podle „metru“ M. Šarapatky, používá-li pouze jeden – je gangsterem jak M. Redl, tak A. Babiš. Rozdíl je pouze v jejich postavení v systému. M. Redl – byznysmen a lobbista, A. Babiš – v letech 2017 až 2021 předseda vlády.

 

Shodneme-li se na tom, že výraz gangster lze použít ve významu zločinec, pak ale musíme přiznat, že aktuálně není zločincem ani jeden z obou jmenovaných. V právním státě platí princip zakotvený v článku 11/1 Všeobecné deklarace lidských práv, v němž čteme:

 

Každý, kdo je obviněn z trestného činu, považuje se za nevinného, dokud není zákonným postupem prokázána jeho vina ve veřejném řízení, v němž mu byly zajištěny veškeré možnosti obhajoby.

 

M. Redl ani A. Babiš pravomocně odsouzeni nebyli, nebyla jim pravomocně prokázána vina, proto o nich nelze hovořit jako o zločincích (gangsterech). M. Šarapatka si o M. Redlovi může myslet co chce – stejně tak jiní lidé si mohou myslet co chtějí o A. Babišovi -, ale veřejně o něm psát jako o zločinci (gangsterovi) by neměl, pakliže ctí principy právního státu. A ctít by je měl už proto, že je mimo jiné vystudovaný právník.

 

To není z mé strany obhajoba ani M. Redla, ani A. Babiše – o jejich vině či nevině nechť rozhodne soud.

 

Výše jsem uvedl, že nejsem antibabišovským aktivistou. Aby nedošlo k nedorozumění: A. Babiš ani hnutí ANO nejsou mým šálkem čaje, nikdy jsem je nevolil a nehodlám na tom nic měnit. Na druhou stranu nemám potřebu podlehnout antibabišovské kampani, které jsme v naší zemi řadu let svědky.

 

V této souvislosti připomínám skvělou glosu neméně skvělého novináře Miloše Čermáka nazvanou „Proč nejsem antibabišovcem“, kterou publikoval 26. 8. 2021 na portálu Seznam Zprávy. Tedy před volbami do Poslanecké sněmovny.

 

M. Čermák zastává tento názor:

 

Pro mnoho lidí se z protibabišismu stala politická orientace, možná až ideologie. Avšak pozor, být protibabišovský je něco jiného než nesouhlasit s Babišem, případně ho nemít rád. To je program. A paradoxně je to v této chvíli to, co Andreji Babišovi pomáhá před volbami posilovat.

 

Proč tomu tak je? M. Čermák vysvětluje:

 

Jednoduše proto, že to dodává Babišovi substanci, kterou jeho politika ani vládnutí nemají. Pokud existuje něco jako babišismus, pak je to pragmatické a populistické prázdno, které ochotně vyplní cokoli, co pomůže nositele tohoto programu udržet u moci.

 

A závěr glosy M. Čermáka:

 

Babiš není geniální zloduch, démon ani systémová chyba. Babiš není ani ideologie. Babiš není nic víc než muž na špatném místě a nefungující součástka, kterou je třeba vyměnit. Volby jsou pro to výborná příležitost.

 

A byly. Za sebe říkám: nebylo zapotřebí stát se antibabišovským aktivistou a třeba demonstrativně kvůli němu opustit blog na serveru iDNES. Stačilo jedno: nevolit ANO (a dát hlas někomu jinému).

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 21.6.2022 13:00 | karma článku: 19,26 | přečteno: 826x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Je válka na spadnutí?

Tuto otázku jsem si kladl v sobotu 13. dubna na začátku večera, kdy to tak skutečně vypadalo. Soudě podle obsahu zpráv a řady opatření, z nichž zásadní byla vydána v Izraeli.

13.4.2024 v 23:55 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Válka va Gaze: K novému videu unesené Noy Argamaniové

Šestadvacetiletá Noa Argamaniová je jednou z těch mladých žen, které na izraelském hudebním festivalu Supernova loni 7. října nebyly zavražděny, ale gangstersky uneseny do Pásma Gazy.

13.4.2024 v 14:03 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Česká korupční republika?

Vždycky když se v médiích objeví nová zpráva o zásahu protikorupčních orgánů tam či onde, vzpomenu si na jeden svůj rozhovor starý nějakých dvacet let.

12.4.2024 v 7:56 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Válka v Gaze: Matka píše náčelníkovi generálního štábu

Iris Haimová zažila jednu z nejhorších a zároveň nejabsurdnějších věcí, která může izraelskou matku potkat. Její syn Jotam unesený 7. října 2023 gangstery Hamasu byl v Pásmu Gazy zabit.

11.4.2024 v 12:59 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Mají muslimské svátky větší hodnotu než židovské?

Proč se ptám? Ta otázka mě napadla, když jsem se ve středu 10. dubna 2024 večer letmo seznamoval s obsahem denního vydání egyptského serveru Ahramonline.

10.4.2024 v 23:33 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 4816
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal