Jsou Realisté realističtí?

Petra Robejška jsem vždy považoval za osobnost, která patří mezi „sedmasedmdesát těch, jimž naslouchá svět“, řečeno literárními slovy spisovatele Liona Feuchtwangera z jeho jednoho díla.

 

Proto věnuji politickým aktivitám strany Realisté, zejména pak prohlášením a postojům, velkou pozornost, byť můj instinkt mi říká, že ve volbách 2017 úspěšní nebudou (tak, jak chtějí - cca 20% hlasů). Ale mohu se mýlit.

 

Sbor zakladatelů strany vyzval v pátek 19/5 šéfa pražské vlády:  Pane premiére, rezignujte a opusťte českou politiku!

 

Realisté v textu „vítají odchod Andreje Babiše z postu ministra financí“ a dodávají, že české politice by nejvíce prospěl úplný odchod AB z aktivní politiky. To by podle jejich mínění „zvýšilo důvěryhodnost ANO v případném povolebním uspořádání“. Mají pravdu? Nejsem si jist, neboť z mnoha stran slyšíme: AB rovná se ANO, ANO rovná se AB. Mají politici takto uvažující pravdu?

 

Zkusme se nad tím každý zamyslet.

 

Jedním dechem ale realisté volají po odchodu Bohuslava Sobotky z čela vlády i politiky. Důvodů uvádějí hned několik:

 

  • nese osobní odpovědnost za katastrofický stav české politiky
  • pozval AB do vlády
  • tři a půl roku ve vlastním zájmu ignoroval jeho skandály
  • toleroval a posvětil rozdávání miliardových zakázek bez výběrového řízení
  • posvětil omezování občanských svobod a rozsáhlou šikanu zaměstnanců i podnikatelů
  • řídil levicovou vládu, jejímž jediným politickým smyslem bylo vydržet celé volební období

 

Malá podotázka autora článku: Má Sbor zakladatelů na mysli rezignaci pouze BS, aniž by padla vláda, nebo rezignaci BS + celé vlády? To z jejich textu zřejmé není a to je škoda, protože jedno i druhé bude znamenat buď to, čeho jsme tu byli svědky dosud (nekonečné spory o interpretaci ústavy), nebo předčasné volby. Nic proti nim, ale když už vyřknu „A“, měl bych dodat i „B“. To ovšem v prohlášení Realistů chybí.

 

Především ale: požadavek Realistů na odchod BS do politického muzea je jistě oprávněný, logický, precizně (dokonale „robejškovsky“) vyargumentovaný. Je ale také REALISTICKÝ?

 

To je druhý námět k zamyšlení.

 

A ten třetí: Čemu byste dali přednost? Odchodu Bohuslava Sobotky nyní (v reakci na výzvu Realistů)? Anebo raději počkáte, jaké vysvědčení dají BS a celé ČSSD lidé při demokratických volbách?

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 20.5.2017 13:53 | karma článku: 22,40 | přečteno: 927x