Jeho předčasným odchodem jsem byl šokován

Obzvláště, když se jednalo o osobnost tak úspěšnou. O odborníka, jakých je málo. Několikrát se dostal až na vrchol, jednou stanul těsně pod ním.  

Leč mínění mé není vždy v souladu s míněním toho, kdo rozhoduje. A tím je David Griffin, general manager klubu  Cleveland Cavalier, finalisty uplynulého ročníku NBA.

 

Kdo ho k tomuto fenomenálnímu úspěchu přivedl? David Blatt, historicky první izraelský hlavní kouč v NBA. Součástí nejprestižnější basketbalové soutěže světa se stal v červnu 2014, když podepsal smlouvu jako hlavní trenér clevelandských Kavalírů.

 

Jak se mu v této premiéře dařilo? Jedním slovem skvěle. Tým dovedl na samotný vrchol, do velkého Finále NBA. V něm podlehl fenomenálnímu soupeři, klubu Golden State Wariors z kalifornského Oaklandu, 2:4 na zápasy.

 

Rozumělo se tehdy samo sebou, že Blatt bude pokračovat jako hlavní trenér Cavaliers také v nové sezoně. Tak se i stalo – a vedl si, viděno pohledem umístění v tabulce Východní konference, kam Cleveland patří, opět skvěle.

 

Posuďte sami: před nedělním (podle SEČ) zápasem s Chicagem (pokud nebude kvůli sněhové bouři zrušen) nacházíme Cleveland po 41 utkáních v čele Východní konference (30 výher, 11 porážek, koeficient PCT 0,732, rozdíl skóre + 232 bodů).

 

Ani to však ale nestačilo.

 

V pátek (22/1) přišla šokující zpráva: David Blatt u Cavaliers skončil. Proč? Ptáci na střeše tamní Quicken Loans Arény si štěbetali cosi o nedobrém vztahu s hráči, včetně superhvězdy LeBrona Jamese, ale údajně šlo spíše o nesoulad s Kevinem Lovem.

 

Ani šéf klubu, když se k Blattovu odchodu (vyhazovu) vyjadřoval, nemluvil kdoví jak konkrétně. Na webu ESPN jsme se dočetli něco v tom smyslu, že u Blatta šlo o „nedostatek shody s naším personálem a naší vizí“. To můžeme, ale také nemusíme vnímat jako diplomatickou frázi, kterou Griffin ještě rozvinul: „Jak vidíme všude okolo, elitní týmy toto vždy mají. Také my to musíme zakomponovat do hodnot a principů, kterým věříme. Toto se pak stane naší identitou.“

 

Blatt si může svým způsobem oddechnout, protože toto pozoruhodné zadání už nebude úkolem pro něj, ale pro jeho nástupce, kterým se stal dosavadní asistent Turonn Lue. V rámci fair play mu popřejme hodně štěstí.

 

Ať tak či onak, jedna kapitola v dějinách NBA došla svého naplnění. Působení prvního izraelského trenéra je od 22/1/2016 minulostí. David Blatt bezpochyby na pracovním úřadu neskončí, neboť o člověka jeho kvalit jistě bude zájem. Nezapomeňme, že jde o Trenéra Euroligy roku 2014, který dovedl k mistrovskému titutlu v nejvyšší evropské basketbalové soutěži družstev izraelský Maccabi Tel Aviv a na OH 2012 vybojoval s ruskou reprezentací bronzovou medaili. To je jen malý výčet jeho úspěchů.

 

Jsem si jist, že o něm v brzké době ještě uslyšíme.

... web  mediální sítě ESPN informuje 22. 1. 2016 o vyhazovu Davida Blatta z  postu kouče basketbalového klubu Cleveland Cavaliers. Dodejme po pravdě: Skončila další úspěšná kapitola v trenérském životě tohoto basketbalového profesionála.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 23.1.2016 10:30 | karma článku: 14,06 | přečteno: 881x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K 8. květnu

8.5.2024 v 10:21 | Karma: 0