Jedno selfie, dvojí pohled

V polovině listopadu jsem psal na svém blogu o společném fotu Miss Iráku a Miss Izraele. Selfie (obr. 1) vzbudilo poprask – a hádejte kde. Napovím: v Izraeli to nebylo.

 

Obě královny krásy se setkaly v Tokiu při přípravě na Miss Universe 2017, která se konala v Las Vegas  26/11. Obě, Izraelka Adar Gandelsmanová a Iráčanka Sarah Idanová, zveřejnily snímek na svých profilech na sociálních sítích. Idanová se vzápětí stala terčem nevybíravých slovních útoků.

 

Kdo doufal, včetně autora tohoto článku, že těmito verbálními útoky horkokrevných muslimských hlav to skončí, byl zklamán. Nové zprávy, které ve čtvrtek 14/11 zveřejnil server Times of Israel, říkají, že rodině Idanové bylo i nadále vyhrožováno, samotné královně krásy, pobývající momentálně v USA, dokonce smrtí. Důvodem byla nejen fotografie s Adar, ale také skutečnost, že na Miss Universe pózovala v bikinách (obr. 2) - tak jako všechny soutěžící z celého světa.

 

Tlak na rodinu byl natolik neúnosný, že se rozhodla z Iráku odejít. Přinejmenším do té doby, než se situace uklidní (což ovšem může trvat nekonečně dlouhou dobu, pokud vůbec k uklidnění dojde).

 

Tady vidíme zásadní rozdíl mezi politickými a společenskými poměry v demokratickém právním státě (Izrael) a v režimech patřících do jiného civilizačního okruhu (řečeno diplomaticky). Představa, že by rodina naší účastnice v Las Vegas Michaely Habáňové čelila hrozbám a musela musela opustit republiku jenom proto, že si Míša pořídila selfie s jinou soutěžící, případně kvůli tomu, že se zúčastnila promenády v plavkách je jako z říše snů.

 

Co víc k tomu dodat.

... obr. 1/Adar (Miss Izraele - vlevo) a Sarah (Miss Iráku. (Zdroj: Facebook Adar  Gandelmanové).

 

... obr. 2/Za tuto nádheru hrozba smrtí? Copak muslimové nemají smysl pro krásu? Ale mají, jsou to přece stejní lidé jako my. Jen se chovají pokrytecky, v tom je ten rozdíl. (Zdroj: Web IGIHE)

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 14.12.2017 16:35 | karma článku: 23,06 | přečteno: 438x