Jak se vám dnes vstávalo?

Mně skvěle. V noci se totiž Izraelcům podařilo to, co uniklo Čechům. V roce 2017 budou hrát World Baseball Classic (WBC), což je svého druhu baseballové mistrovství světa národních týmů.

Ještě předtím mě potěšila Elena Dolininová. Matka tří dětí žijící v Hod Hašaronu v centrálním Izraeli skončila na nedělním (25/9) Berlínském maratonu sedmá – a vytvořila nový národní rekord. Ten dosavadní držela z Paříže 2004 Nili Abramovská a měl hodnotu 2:36:36 hod. Elena byla o 37 sekund rychlejší.

 

Česká republika bojovala  o postup na WBC kvalifikaci už letos v březnu v Mexiku. Hrálo se vyřazovacím systémem na dvě porážky ve čtyřčlenné skupině 2, a ačkoli Češi úvodní zápas s domácí reprezentací prohráli 1:2, v souboji poražených byli úspěšní. Zvládli zápas se Spolkovou republikou 15:3 a postoupili do vylučovacího duelu o finále kvalifikace, jehož vítěz  pokračuje do hlavního turnaje WBC. V případě úspěchu by ČR hrála základní část WBC v poolu D příští rok v březnu opět v Mexiku.

 

To se ovšem nepodařilo, protože ve vylučovacím zápase o finále prohráli čeští reprezentanti s Nikaraguou 6:7 - a sen o WBC se rozplynul.

 

Izraelští baseballisté, v jejichž týmu působí jako mentální kouč Justine Siegalová (obr. níže), bojovali ve skupině o čtvrtého kvalifikanta na WBC – a vedli si skvěle. V úvodním zápase skupiny (hrané opět vyřazovacím systémem na dvě porážky; hostitelem byl New York) porazili Velkou Británii 5:2 a v semifinálovém zápase vítězů přehráli Brazílii 1:0. Ve finále o postup na WBC se střetli opět s Británii a zvítězili 9:1. Skupina se hrála v newyorském MCU Parku v Brooklynu od 22. do 25. září (dle východoamerického letního času). Čtvrtým účastníkem skupiny byl Pákistán. Ten ale dvakrát po sobě prohrál, byl poté vyřazen a Izraelci se s touto reprezentací vůbec nesetkali.

 

WBC je na programu v březnu 2016. Začíná čtyřmi čtryřčlennými skupinami (pooly A, B, C a D) hranými v různých částech světa: v Tokiu (Japonsko), Soulu (J. Korea), Miami (Florida) a Guadalajaře (Mexiko), nejlepších osm postoupí do poolu 1 nebo 2 (Tokio a San Diego, Kalifornie). Závěrečná fáze (Championship round) sestavená ze semifinále a finále) se odehraje v Los Angeles (Kalifornie).

 

Izraelci to budou mít v mezinárodní konkurenci předních světových tým nesmírně těžké, nicméně úspěchem pro tak malou zemi je už to, že se mezi ně vůbec dostali. WBC se hraje od roku 2006 (pak 2009, 2013 a nyní se připravuje ročník 2017) a kvalifikaci hráli poprvé pro turnaj 2013. Byli v ní ovšem vyřazeni ve finálovém zápase o Kvalifikanta 1, když v USA podlehli Španělům 7:9.

 

V Soulu budou jejich soupeřem domácí baseballisté a hráči ostrovní Číny a Nizozemí.

... Justine Siegalová (Zdroj: Fortune.com)

... izraelská radost z postupu byla nesmírná (Zdroj: WBC-Facebook)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 26.9.2016 11:40 | karma článku: 12,03 | přečteno: 198x