Jak se prodlužuje prezidentské období: demokraticky

V neděli 14. dubna se současný egyptský prezident Sisi přiblížil k možnosti vládnout do roku 2030, ačkoli jeho současný (a dle platné ústavy druhý a tedy poslední) mandát mu vyprší v roce 2022.

 

Jak lze docílit prodloužení pobytu v prezidentském paláci o dalších osm let? V Egyptě změnou ústavy a následně referendem.

 

Stačí, aby se dostatečný počet poslanců parlamentu dohodl a předložil návrh na změnu ústavy. Tento legislativní proces v současné době v Egyptě probíhá. Změn konstituce je víc, klíčová je ta, která se týká volby prezidenta; za zmínku také stojí, že ve hře je i opětné ustavení horní komory – senátu. V současné době tvoří egyptský parlament pouze Sněmovna reprezentantů (596 zákonodárců).

 

Zůstaňme u volby prezidenta. Nyní se věc má podle serveru Ahramonline takto: Abdel Fattah Sisi byl zvolen v roce 2014 na čtyři roky a v roce 2018 znovuzvolen. Mandát mu tedy teoreticky skončí v roce 2022. Praxe bude ale zřejmě jiná.

 

V neděli (14/4) schválil sněmovní výbor pro ústavní a legislativní záležitosti změnu stávajícího článku 140 ústavy, který nově stanoví toto:

 

  • délka jednoho prezidentské období se prodlužuje ze čtyř na šest let;

 

Původní ustanovení, že prezident může být zvolen pouze na dvě po sobě jsoucí funkční období se nemění.

 

Výbor ovšem schválil nové přechodné ustanovení (čl. 241), v němž se uvádí, že

  • mandát současného prezidenta neskončí v roce 2022, ale o dva roky později (2024);
  • současný prezident bude moci znovu kandidovat v dalším šestiletém období, to je v roce 2024 (bude-li zvolen, skončí Sisimu mandát v roce 2030);

 

Pro tuto novelu hlasovalo 43 zákonodárců, sedm bylo proti. V příštích dnech bude o celé věci hlasovat sněmovna – ke schválení je nutná dvoutřetinová většina z 596 poslanců. V případě souhlasu bude na tahu prezident, který o novele ústavy vyhlásí do třiceti dnů referendum.

 

A co na to lid? Uvidíme po referendu.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 15.4.2019 8:00 | karma článku: 9,38 | přečteno: 177x