Jak reagovat na bojkot? Bojkotem!

Kdo sleduje soudobou zahraniční anglickojazyčnou literaturu, nemůže neznat jméno Sally Rooneyová. Irská spisovatelská superstar, autorka bestsellerů Conversations with Friends, Normal People a Beutiful World, Where Are You.

 

O jejím novém románu, výše v úvodu je uveden jako třetí v pořadí (česky doslovně: Nádherný světe, kde jsi), se hodně hovoří, ovšem ne pouze kvůli jeho nesporné literární kvalitě, ale také v souvislosti s politickými postoji autorky.

 

Netřeba chodit kolem horké kaše. Rooneyová patří k té skupině současných západních intelektuálů a tvůrců, kteří jsou otevřeně antiizraelští. Jak se to pozná? Obecně třeba tak, že veřejně podporují Hnutí BDS, které vyzývá k bojkotu všeho izraelského (to je to „B“ ve zkratce – Boycott), stažení investic z Izraele ( „D“ - Divestment) a uvalení sankcí na Izrael („S“ - Sanctions).

 

A pak tu máme  konkrétní protiizraelskou aktivitu Rooneyové.

 

Když její zatím poslední román (Beautiful World …) letos v září vyšel, projevilo izraelské nakladatelství Modan Publishers Ltd. zájem vydat jej v hebrejském překladu. Zde je zapotřebí uvést, v tomto nakladatelství vyšly hebrejsky oba předchozí romány Roonyové – a žádný problém s tím nebyl.

 

Tentokrát už ano.

 

Letos 12. října o něm psal server Aktuálně.cz. Nadpis (obr. 1):

 

... obr. 1/

 

Nebyla to tak úplně pravda - s tím překladem do hebrejštiny. Jak se záhy ukázalo, spisovatelka neodmítla udělit souhlas k překladu komukoliv, ale pouze izraelskému nakladatelství. Naopak: pakliže by její román byl do hebrejštiny přeložen, považovala by to za čest. Má ale podmínku: musí to být v souladu s požadavky Hnutí BDS, které, jak uvedeno výše, požaduje bojkot Izrael, stažení investic a vyhlášení sankcí? Jinými slovy, muselo by to být neizraelské nakladatelství.

 

Absurdní? Možná by si tento zpolitizovaný antisemitský cirkus zasloužil drsnější označení.

 

O reakci v Izraeli informoval 7. listopadu 2021 server listu The Jerusalem Post (obr. 2):

 

... obr. 2/

 

Píše se v něm, že dva největší knihkupecké řetězce – Steimatzky a Tzomet Serafim – se v odezvě na chování Roonyové rozhodly vymazat nabídku jejích knih ze svých webových stránek a začaly odstraňovat její díla ze svých obchodů po celém Izraeli. Těch je v souhrnu víc než dvě stě.

 

Jak na Facebooku napsal Yoseph Haddad, aktivista usilují o ráznou odpověď na počínání Rooneyové:  Ti, kdo nás bojkotují a podněcují proti Izraeli si nezaslouží, aby tu prodávali své knihy a vydělávali na nás své peníze.

 

Nelze než souhlasit. Když bojkot, tak bojkot.

Sally Rooneyová. Foto  ZDE

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 7.11.2021 16:47 | karma článku: 21,04 | přečteno: 503x