Jak ministryně porušila zákon

V Izraeli se konaly v úterý 30. října komunální volby. V Tel Avivu přišla k urně ministryně spravedlnosti Ayelet Šakedová – a dopustila se nepřípustného porušení pravidel.

 

Jak je zřejmé z videa níže, krátce předtím, než vhodila lístky do urny, rozhodla se agitovat pro svoji partaj, za níž je v Netanjahuově koaliční vládě – za stranu Bajit Yehudi, Židovský domov.

 

Těchto několik vět umístila jako post na svůj Twitter. Nic takového není ovšem v den hlasování a navíc ve volební místnosti povoleno. Hovořit tedy lze o zjevném porušení volebního zákona, což je zvláště pikantní, uvědomíme-li si, že se ho dopustila ministryně spravedlnosti. Nehledě na to, že svým počínáním postavila na hlavu princip tajné volby.

 

Ayelet Šakedová ale chybu záhy přiznala a video z Twitteru stáhla. V prohlášení uvedla, že její počínání ve volební místnosti bylo neúmyslné: neuvědomila si, že tím porušuje zákon a za tento exces se omluvila.

 

Kauza tím ale končit nemusí, protože opoziční poslanec Mickey Rosenthal ze Sionistické unie podal na Šakedovou stížnost ke generálnímu prokurátorovi.

 

VIDEO MINISTRYNĚ ŠAKEDOVÉ VE VOLEBNÍ MÍSTNOSTI (YouTube/Times of Israel)

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 31.10.2018 8:00 | karma článku: 11,66 | přečteno: 853x