Jak jsem měl problém se symbolem „Z“

Ve středu 29. června odpoledne se ve škole v naší ulici konalo slavnostní vyřazení deváťáků. Zúčastnili jsme se, protože mezi nimi byl i náš vnuk. Rodinou jsem byl pověřen, abych pořídil fotodokumentaci.

 

Podle německého webu Wetteronline hrozil tou dobou intenzivní déšť, nebe mělo posílat hromy a blesky. Ta předpověď nás zajímala, protože akce se konala venku. Nakonec nespadla ani kapka, obloha byla místy tmavá, ale mírumilovná. Už ani ty německé předpovědi nejsou co bývaly (českým nevěřím dlouho – je to samá výstraha a z tolik potřebné vláhy často sejde; mluvím o lokalitě na českém západě pod Krušnými horami).

 

Slavnost se vydařila, dívky - slečny a chlapci – vesměs habáni byli ošerpováni, učitelé slovně oceněni, ba i na nějaký ten materiální dárek došlo, rozloučení emotivní, důstojné. Pokud si člověk někde uvědomí, jakým tryskem život letí, tak právě při takové příležitosti. Jako by to bylo včera, co jsme doprovázeli začínajícího prvňáka. A dnes? Je v této škole naposledy. Jen jsme všichni o devět let starší: vyzrálý půvab maminek a babiček, objemnější tatínkové a dědečkové včetně autora článku.

 

Na závěr „malý rautík“, jak pohoštění nazval pan ředitel, a pak už definitivně adieu. Trochu smutné, trochu nostalgické a - reálné.

 

Byla s námi sestra našeho Absolventa 2022, která poté, co jsem pořídil asi dvě stě snímků (a pak je do pozdního večera třídil a rozesílal) vyjevila přání také si zafotit. Má tři a půl roku, je aktivní a šikovná (což ne u všech malých dětí platí rovným dílem) a já ji nechal tvořit. Pár snímků se podařilo (viz obr. 1).

 

Když jsem pak večer fotky přes WhatsApp rozesílal, přidal jsem také několik jejích záběrů. Jmenuje se Zuzanka a abych snímky odlišil, chtěl jsem původně ty její označit v rohu symbolem „Z“. Tuto myšlenku jsem ale v mžiku zavrhl: „Z“ je momentálně symbolem něčeho, co bytostně nesnáším, ba nenávidím - symbolem brutální, vražedné, šílené a veskrze nesmyslné ruské agrese proti Ukrajině. „Z“ jsem tedy použít nemohl. Bylo by to stejné, jako kdyby za Velké vlastenecké války – kdyby v té době existoval internet – nějaký Rus označil fotky svastikou. Tak jsem raději zvolil srdíčko.

 

Putin nejenže uloupil Ukrajině Krym a nyní se snaží urvat další její území, nejenže Ukrajince připravil o mír a normální život. Byť je to ve srovnání s tím, co jim způsobil bezvýznamná maličkost, nás připravil o možnost používat symbol „Z“. Nás, kdo dohlédneme dál než na konec vlastního pozemku.

... obr  1/Autor článku (66) focený Zuzankou (3,5). Zdroj: Archiv autora.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 1.7.2022 11:17 | karma článku: 21,03 | přečteno: 934x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K 8. květnu

8.5.2024 v 10:21 | Karma: 0