Izrael: Nastupuje nový ramatkal

Pondělí 16. ledna 2023 je pro izraelskou armádu (IDF) významným dnem. Funkce se ujímá nový náčelník jejího generálního štábu – Herci Halevi. Narodil se v prosinci 1967, tedy až po červnové válce.

 

Halevy je v pořadí 23. náčelníkem generálního štábu – v Izraeli nazývaným ramatkal. Vystudoval Hebrejskou univerzitu v hlavním městě Jeruzalémě a americkou National Defense University ve Washingtonu, DC. V armádě slouží od roku 1985. Začínal jako výsadkář, pak prošel postupně řadou velitelských funkcí, šéfoval vojenskému zpravodajství a naposledy působil jako zástupce odcházejícího náčelního generálního štábu Aviva Kochaviho.

 

Zatím jsem nezmínil jeho vojenskou hodnot. Záměrně. Ta si totiž zaslouží zvláštní pozornost. Důstojník IDF, který se stane ramatkalem, je současně povýšen do nejvyšší izraelské vojenské hodnosti – tou je generálporučík. Udělení této hodnosti je součástí oficiálního jmenování ramatkala. Během ceremonie mu premiér země a ministr národní obrany osobně tuto hodnost připnou na výložky slavnostní uniformy.

 

Jak takové povýšení vypadá je možné zhlédnout na přiloženém videu YouTube. Ačkoli záznam ceremonie v Úřadu předsedy vlády v Jeruzalémě je téměř hodinový, protože obsahuje několik projevů, to podstatné je ve dvou úsecích na začátku:

 

V čase (cca) 2:43 min až 4:16 min … dekorování nového náčelníka GŠ Haleviho. Je mu odebrána hodnost generálmajora a dány výložky generálporučíka. Ty obsahují na okraji meč zkřížený s palmovou ratolestí a nad nimi dva dubové listy (dub má mezi stromy ve staroizraelské tradici významné postavení).

 

V čase 4:23 až 4:37 předání Halevimu červené vlajky náčelníka GŠ odcházejícím ramatkalem Kohavim.

 

Za stolem sedí zleva doprava odcházející ramatkal Aviv Kohavi, premiér Benjamin Netanjahu, ministr obrany Joav Galant a nový ramatkal Herci Halevi. Dáma na pódiu je Haleviho manželka Šaron.

 

 

Součástí pondělních obřadů je dále návštěva Národní pamětní síně padlých na Herzlově hoře a následně Západní chrámové zdi, poté setkání s prezidentem Isaacem Herzogem, to vše v Jeruzalémě. V Tel Avivu, v sídle velitelství IDF, je na programu přivítání generálporučíka Haleviho čestnou stráží a rozloučení s Avivem Kohavim.

 

Že Herci Halevi nastupuje do nejvyšší funkce v IDF v mimořádně složitém období, nejen z hlediska vnějšího, ale i vnitropolitického, je více než jasné a on sám to ví nejlépe. Nezbývá než mu popřát na jednom z nejzodpovědnějších postů z hlediska existence Státu Izrael hodně štěstí. Nechť mu Nejvyšší žehná.

 

Prameny: „Herzi Halevi becomes IDF’s 23rd chief of staff in handover ceremony“ (server The Times of Israel/16. 1. 2023); „WATCH: Herzi Halevi becomes new IDF chief of staff“ (server Jpost.com/16. 1. 2023)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 16.1.2023 12:15 | karma článku: 10,23 | přečteno: 121x