Izrael: Cesta k volbám (6) - Den rozhodnutí

Nekonečná politická dohadování, návrhy versus protinávrhy a vše, co provází práci parlamentu, v rámci funkčního období 24. Knesetu skončilo. Chce se dodat: Zapomeňte. Izraelci půjdou k volbám.

 

Izraelský parlament odsouhlasil ve čtvrtek 30. června dopoledne zákon o svém rozpuštění. Poměrem hlasů 92:0, přičemž zákonodárci dosud koaliční strany Yisrael Beiteinu spolu s koaličními labouristy se hlasování nezúčastnili. Na protest proti tomu, že nebyl projednán zákon týkající se největšího projektu v historii země: výstavby metra v metropolitní telavivské oblasti.

 

Protože tuto zprávu přinesly mainstreamové české servery, jen telegraficky zopakujme:

 

předčasné volby se budou v Izraeli konat 1. listopadu 2022;

- oficiálně o půlnoci ze čtvrtka na pátek, tedy 1. července 2022 se novým (úřadujícím, dočasným) premiérem stane Yair Lapid, dosud alternativní předseda vlády a ministr zahraničí, šéf strany Yeš Atid. Funkci ministra zahraničí si ponechá;

- dosavadní šéf kabinetu Naftali Bennett bude do sestavení budoucí vlády vzešlé z listopadových voleb držet post alternativního premiéra. Ve volbách kandidovat nebude, vedení strany Yamina předává ministryni vnitřních věcí Ayelet Šakedové;

- stranické kandidátky musí být odevzdány do 15. září 2022;

- tím, že k rozpuštění Knesetu došlo ještě v červnu, zůstává na dobu šesti měsíců v platnosti mimořádný zákon stanovující, že na židovské obyvatele žijící v oblasti C v Judeji a Samaří (známí jsou jako obyvatelé osad na Západním břehu) se vztahuje izraelská civilní legislativa. Nedojde k „právnímu vakuu“ v této záležitosti.

 

V prvním krátkém komentáři k rozpuštění Knesetu a předčasným volbám uveďme: vzhledem k tomu, že nebyl přijat zákon, který by zakazoval trestně stíhané osobě sestavit vládu, má dlouholetý expremiér a jedna z nejvýznamnější osobností moderních dějin Izraele Benjamin Netanjahu velkou šanci k návratu do vrcholné politiky. Potřebuje k tomu jediné. Aby voliči dali dostatek hlasů straně Likud a všem partajím, s nimiž bude schopen vytvořit většinovou koalici. Právě vývoj volebních preferencí bude patřit k tomu, co plánuji na těchto stránkách sledovat.

 

Izraelská veřejnost vstupuje do období předvolebního klání, které může být mnohdy líté a nepříjemně obtěžující, leč i to je nedílnou součástí demokracie. Na konci tohoto procesu se projeví vůle lidu. Jako přátelé Izraele - k nimž se hlásí jak Česká republika oficiálně, tak mnozí z nás jako její občané – si jistě přejeme, aby voliči židovské republiky měli 1. listopadu 2022 šťastnou ruku. Stát Izrael vzhledem k výzvám, jimž čelí jakž uvnitř, tak vně svých hranic či zelené linie, potřebuje silnou a stabilní vládu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 30.6.2022 15:00 | karma článku: 0 | přečteno: 64x