Íránský původ rakety vystřelené na Rijád

Čtvrtého listopadu jsme se dozvěděli o raketě vystřelené z Jemenu na saúdskoarabský Rijád. Tamní vzdušná obrana ji zneškodnila poblíž mezinárodního letiště.

 

Od počátku bylo jasné, odkud vane vítr. Raketu vypálili Húsíové podporovaní Íránem. Už tehdy se mělo za to, že raketa je íránského původu. Bylo to tvrzení odpovídající logice dění v regionu, ale chyběl hmatatelný důkaz.

 

Ten nyní dodala světu Nikki Haleyová, americká ambasadorka ve Spojených národech. Ve čtvrtek 14/12 během vystoupení na vojenské základně Anacostia-Bolling ve Washingtonu DC ukázala nalezené části rakety, na nichž je patrný „rukopis“ dokládající, že střela pochází z Íránu.(Představeny byly také fragmenty jiné rakety vystřelené na Saúdskou Arábii letos v létě.)  Nebylo na ní sice uvedeno „Made in the Islamic Republic of Iran“, ale mj. bylo nalezeno logo (obr. 1), které patří skupině Shahid Bagheri Industrial Group (nebo také Shahid Bagheri Industries), což je íránská společnost, která se zabývá raketovým programem. Haleyová uvedla, že se jedná o raketu řady Qiam.

 

Izraelský velvyslanec v OSN Danny Danon k tomu dodal (pozoruhodné je, že byl citován anglickojazyčnými saúdskými novinami Saudi Gazette):

 

  • Dnešní odhalení opět ukázalo, že nebezpečná přítomnost Íránu na Středním východě vzrůstá navzdory jeho pokusům oklamat svět (tvrzením, že tomu tak není).

 

Věru tak.

... obr. 1/Logo íránské společnosti Shahid Bagheri Industries na jednom z komponentů rakety vypálené  4/11  z Jemenu na mezinárodní letiště v saúdském Rijádu. (Zdroj: Web Saudi Gazette)

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 15.12.2017 8:00 | karma článku: 18,11 | přečteno: 368x