Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Inspirováno Twitterem Jiřího Ovčáčka

Přiznám se, že Twitter mluvčího českého prezidenta navštěvuji velice často. Je mnohdy jediným (zprostředkovaným) spojením mezi občanem z podhradí a vladařem na Hradě.

 

V souvislosti s vojenskou operací spojenců v Sýrii (na mysli mám samozřejmě tu poslední ze 14/4) jsme se dozvěděli, co o akci soudí okolí prezidenta právě z tohoto twitterového účtu. Ačkoli šlo o událost světového významu, český prezident sám bezprostředně nezareagoval, ale pan Ovčáček nás odkázal na nedělní (15/4) rozhovor Miloše Zemana na FM stanici Frekvence 1 (začátek v 18:00). Také podivuhodný přístup, o kterém si můžeme myslet ledacos.

 

Při pročítání Ovčáčkova  mikroblogu jsem narazil na sdělení dvou politiků ČSSD - Jana Hamáčka a Lubomíra Zaorálka, kteří se takto vyjádřili ke spojenecké operaci:

 

 

Ad Hamáček: Čekat na mandát Rady bezpečnosti za současného rozložení politických sil, kdy jeden stát disponující vetem je v syrském konfliktu přímo zaangažován, je iluzorní. Rusko bude z principu vetovat každý pokus o vojenskou odpověď Západu. To je znamená, že ať by si počínal damašský diktátor jakkoli, západní společenství by mělo kvůli ruskému vetu „navěky“ svázané ruce. Něco takového je absolutně nepřijatelné a krajně nebezpečné. Je to podobné, jako kdyby – čistě teoreticky – měli zástupci hitlerovského Německa v době konání norimberského procesu (1945/1946) při vyhlašování rozsudků právo veta. To by pak nacionálně socialistické zrůdy nebyly odsouzeny nikdy. Je to příklad záměrně přitažený za vlasy, ale současná situace v Radě bezpečnosti je podobně absurdní. Rusko je v pozici „podjatého“ člena RB, což znamená jediné: v takovýchto případech, aby mohlo být spravedlnosti učiněno zadost, musí se některé akce konat mimo rámec RB. V souladu s vyšším principem mravním, neboť by bylo krajně nemravné, kdyby se syrský režim mohl dopouštět jakýchkoli zločinů – a mezinárodní společenství by bylo kvůli ruskému vetu impotentní. Něco takového představuje zásadní systémovou chybu ve fungování RB, kterou je ovšem možné snadno napravit: RB bezpečnosti z důvodu „nebezpečí z prodlení“ obejít.

 

Ad Zaorálek: Zajímalo by mě, jak by na stejnou spojeneckou akci Lubomír Zaorálek zareagoval, kdyby byl ještě ministrem zahraničí. Také by psal o „divadelní demonstraci síly“, o akci „bez valného smyslu“? Nevím, cosi mi ale napovídá, že nikoli – a že Zaorálek je pěkný pokrytec. Zajímá mě toho ale víc. Jaká by byla reakce jeho a jemu podobných, kdyby sobotní akce v Sýrii byla a) méně razantní a za b) podstatně razantnější (tak, že by „koza celá nezůstala“). V jaké variantě by  podle Zaorálka vojenská odpověď Západu na syrské chemické peklo byla „tak akorát“? Sto střel je „divadlo“ - tak tedy pět set, tisíc, deset tisíc? Co by Zaorálek a spol. psali pak? Pokud jde o „chudáky obyčejné Syřany“ - tak ti se chudáky nestali 14. dubna 2018, ale o několik let dříve. Už v roce 2011, kdy během syrské části Arabského jara Asadův režim tvrdě potlačil občanské nepokoje. Inciativa Syrskárevoluce.cz mapující dění v Sýrii toto uvedla na svém webu:

 

  • President Asad se nebrání použití jakýchkoliv metod, které ho udrží u moci. Oběti revoluce se sčítají v tisících a každým dnem umírají další civilisté. Ve snaze zakrýt své zločiny režim omezuje činnost zahraničních médií na svém území. Mezinárodní komunita je v názoru na řešení situace v Sýrii nejednotná, Čína a Rusko odmítají vojenskou intervenci a mírový plán zvláštního zmocněnce OSN a Ligy arabských států se nedaří naplňovat. Česká republika jako jedna z mála západních států nevyhostila v reakci na masakry dětí v Húle vládními jednotkami syrskou velvyslankyni v Praze a Velvyslanectví České republiky v Damašku doposud funguje.

 

Ke zmíněnému masakru v Húle (květen 2012) citát z portálu iDNES datovaný 30. května 2012:

 

  • "Vojáci vrazili dovnitř a moje máma na ně začala křičet, protože odtáhli mého bratra a mé strýce. Namířili jí na hlavu a pětkrát vystřelili," vzpomíná malý chlapec na nahrávce, která byla údajně natočena už v pátek 25. dubna. --- "Mého bratra střelili tady a tady," vysvětluje hoch a ukazuje si na hrudník a záda. Jemu samotnému se podařilo přežít díky tomu, že předstíral mrtvého. "Byl jsem schovaný. Jeden z nich mě odkryl a vystřelil, trefil se ale jen vedle," říká chlapec a ukazuje oděrky na ruce. --- Tvrdí, že v ozbrojencích, kteří před domem jeho rodiny vyskákali z tanku, poznal příslušníky polovojenských milic Šabíha. Obávaní přívrženci režimu  Bašára Asada mají při potlačování povstalců na starosti špinavou práci. Většina z nich patří k sektě alávitů, šíitské větvi islámu, ke které se hlásí i Asadův klan.

 

Údaje o civilních obětech syrské občanské války se různí, ale je jich více než sto tisíc. Sto tisíc „obyčejných Syřanů“. Ti se stali chudáky před sedmi lety, ne-li dříve. Nikoli uplynulou sobotu (pane exministře zahraničí).

 

Takže ještě jednou. Problém Sýrie nevznikl 14. dubna 2018 nad ránem, ale podstatně dříve. A nezpůsobilo jej trio Trump-Mayová-Macron, ale někdo úplně jiný. Autokraté s příjmením Asad.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 15.4.2018 8:00 | karma článku: 31,86 | přečteno: 1646x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Izrael: Nejvyšší fotbalová liga ve stínu agrese

V sobotu 25. května 2024 večer skončil v Izraeli aktuální ročník nejvyšší fotbalové ligy. V tomto článku nabízím stručné shrnutí.

26.5.2024 v 18:39 | Karma: 0 | Přečteno: 3x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Homosexualita a vztah katolické a koptské církve

Vypadalo to na velké porozumění. V květnu 2023 zavítal egyptský koptský papež Tawadros II. do Vatikánu, kde ho přijal František, papež římskokatolický.

26.5.2024 v 9:46 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Pásmo Gazy: K situaci kolem přechodu Rafah

Jedním z bodů protiizraelského verdiktu Mezinárodního soudního dvora (ICJ) ze dne 24. května 2024 je požadavek, aby Izrael udržoval otevřený přechod Rafah pro potřeby humanitární pomoci.

25.5.2024 v 11:59 | Karma: 0 | Přečteno: 16x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Mezinárodní soudní dvůr: K nejnovějšímu protiizraelskému verdiktu

Je duben 1945 a ve švýcarské Ženevě zasedá pomyslný Světový soud národů. Na žádost jednoho z asijských spojenců nacistického Německa nařizuje Sovětskému svazu zastavit Berlínskou operaci.

24.5.2024 v 22:12 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Diplomacie: Je čas přemístit ambasádu do Jeruzaléma

Důvodů je víc. Jeden z nich: ve světě se zintenzivnila nechutná protiizraelská kampaň a našeho spojence je nutné viditelně podpořit.

24.5.2024 v 11:41 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 4843
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 828x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal