Hrozny útěchy aneb Pocta z nejvyšších

Výzkumná organizace izraelského ministerstva zemědělství představila novou odrůdu vinné révy, která dostala označení Rivlin. Na počest nikoli prezidenta, ale letos v červnu zesnulé První dámy Izraele, Nechamy Rivlinové.

 

Ve čtvrtek 15/8 o tom informoval portál United with Israel. S tím, že jméno NECHAMA znamená v překladu ÚTĚCHA. V Beit Daganu, sídle organizace, se s odrůdou seznámil prezident Rivlin (fotoodkaz  ZDE).

 

Prezidentovi ji prezentoval hlavní výzkumník ministerstva Dr. Avi Pearl. Hrozny jsou hodnoceny jako výjimečně sladké, bez jadérek a s tenkou slupkou.

 

Dr. Pearl pak poeticky doplnil:  Každá odrůda má své jméno, které vyjadřuje její charakter a krásu. (…) Tyto hrozny jsou zvenčí tvrdé, ale uvnitř měkké a sladké. Každý z nich v sobě uchovává sladkost dobrých skutků lidského života. A celý tento hrozen představuje Nechamu.

 

Zde je nutné připomenout, že paní Nechama byla během svého života oddána přírodě, a to jak profesně, tak osobně. Po vystudování biologických věd a zoologie působila jako vědecká pracovnice Hebrejské univerzity v hlavním městě Jeruzalémě, nejprve na katedře zoologie, později v genetickém oddělení katedry ekologie. Její niterný vztah k přírodě byl dán také tím, že se narodila v zemědělské osadě (mošavu) Herut v centrálním Izraeli.

 

Prezident Rivlin k tomu podle webu Times of Israel řekl, že jako jeruzalémský rodák je srdcem městský člověk. Osobou, která mu pomohla k sepětí s přírodou a k porozumění k půdě, byla Nechama. Ona přinesla tajemství těch, kdo dokáží vypěstovat k vlastní obživě ovoce a zeleninu, kdo dokáží žít z půdy – sbírají pomeranče, pěstují zeleninu, pasou stáda, hnojí, zalévají, dojí krávy, sbírají vajíčka. I když žila ve městě, byla si jista tím, že jsme spojeni s izraelskou přírodou, zemí Izraele a ročními obdobími. Pokračoval: Každý z nás včetně vnoučat víme, jaké ovoce a zelenina a jaké byliny jsou spojeny s tím kterým ročním obdobím a samozřejmě se řídíme jejími pokyny, co je v jednotlivých částech roku možné konzumovat.

 

Jinými slovy, Nechama nikdy nezapomněla na svoji venkovskou výchovu a svému muži pomohla vytvořit pozitivní vztah k světu přírody a její ochraně.

 

Takový je její odkaz – a také proto získala jedna odrůda izraelského vína její jméno.

 

A mít své jméno v názvu vinné odrůdy, toť pocta z nejvyšších.

 

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 17.8.2019 10:25 | karma článku: 12,54 | přečteno: 191x