Glosa: Šok přišel z Šárecké

V pražské Šárecké ulici sídlí Institut Václava Klause. Muž, jehož jméno má ve svém názvu, napsal v páteční (23. 9.) glose větu, která mě vyděsila: „Částečná mobilizace v Rusku je vnitroruský problém … .“

 

Nikoliv! Smyslem ve středu (21. 9.) oznámené mobilizace je vojensky vylepšit pozici agresora, který brutálně zaútočil na jiný evropský stát. Jejím smyslem je snazší dosažení cílů agrese – krádeže další části ukrajinského teritoria a jeho připojení k Ruské federaci.

 

V tomto smyslu mobilizace není a nemůže být vnitroruským problémem, ale přinejmenším problémem evropským, možná ještě lépe globálním. Protože s následky mobilizace se bude potýkat nejen Rusko (pak by to byl vskutku pouze  „jeho problém“), ale právě tak Ukrajina, Západ a do jisté míry celý svět. Možná víc, než jsou v Šárecké 15 ochotni připustit.

 

Pokud by nynější mobilizace (opatřená přívlastkem „částečná“, budiž) byla toliko vnitroruským problémem, pak bychom museli analogicky dospět k názoru, že militarizace nacistického Německa před vypuknutím druhé světové války, jakož i mobilizace záloh do wehrmachtu v létě 1939 (červenec, srpen) byla také jen vnitroněmeckým problémem.

 

A něco takového si bezesporu nemyslí ani Václav Klaus.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 24.9.2022 9:16 | karma článku: 30,10 | přečteno: 885x