Glosa k dění na blogu

Čekám na výsledek basketbalového utkání v Eurolize mezi Barcelonou a Maccabi Tel Aviv a v tom čase bych se chtěl krátce vyjádřit k vyhrocené atmosféře mezi blogery iDNES v poslední době.

 

Jde mi vlastně o toto. Na blogu je to podobné jako v celé společnosti. Mají-li mít blogeři pocit, že píší ve spravedlivé, svobodné a právní (kodex) mediální firmě, musí mít tři základní jistoty.

 

1) Že nebudou sankcionováni, pokud se nedopustí porušení kodexu blogera.

 

2) Že v případě porušení ustanovení kodexu bude následovat sankce.

 

Až sem to tedy může vypadat triviálně. Máme tu ale ještě jeden bod.

 

3) Že při porušení kodexu bude spravedlivě potrestán každý bloger ve stylu „padni komu padni“.

 

Z textů v článcích i v diskusích z poslední doby jsem si odnesl dojem, že přibývají členové zdejší komunity, kteří mají čím dál tím větší obavy z toho, že bod 3 není spravedlivě uplatňován. Pro moudrou administraci by takovéto hlasy – a vůbec nezáleží na tom, jaké politické názory mají jejich nositelé – měly být varovným alarmem (asi jako výstražný signál v pilotní kabině, zjistí-li systém letadla nesprávné parametry), že něco není v pořádku a rozhodně by neměly být tyto hlasy bagatelizovány.

 

Pro ilustraci uvedu příklad, kvůli kterému nejspíš ztratím sympatie i toho zbytku členů komunity, jejichž přízni jsem se snad dosud těšil.

 

Napíše-li autor/autorka, byť v rámci svého literárního díla a hodně maskovaně, že jeho/její neoblíbený bloger má malý penis, je to nechutná a odsouzeníhodná hanebnost.

 

Napíše-li jiný autor/autorka, byť v rámci svého literárního díla, že exprezident Václav Klaus poklekl k výfuku automobilu se spalovacím motorem, a to tak, aby se co nejpohodlněji k výfuku dostal, rozepnul poklopec a… (dál už snad není potřeba pokračovat; jen pro méně důvtipné: došlo ke koitu), pak je to naprosto stejně nechutná a odsouzeníhodná hanebnost.

 

V obecné rovině: nelze se nad prvním vyjádřením pohoršovat a druhý ocenit jako zdařilou satiru. Odporné je obojí zcela rovným dílem. Bez ohledu na to, kdo je autorem či autorkou jednoho či druhého. Vnímá to takto i administrace?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 4.4.2024 22:49 | karma článku: 0 | přečteno: 59x