Dvakrát telegraficky z Izraele

Začněme aktualitou. Vojákovi izraelské armády (IDF) známému z hebronského incidentu, který se obořil na levicové aktivisty a byl armádou potrestán deseti dny vězení, byl snížen trest. (Podrobněji o kauze na tomto blogu  jinde.)

 

V pátek 2. listopadu o tom informovala některé izraelská média, která čerpají z reportu na armádním webu.

 

V něm je uvedeno, že poté, co voják přijal odpovědnost a vyjádřil lítost nad svým chováním, které se neslučuje s chování příslušníka IDF, rozhodl se velitel jeho praporu podplukovník Aviran Alfasi doporučit nadřízeném velení snížení trestu o čtyři dny.

 

V pátek 2. prosince se šéf Jižního velitelství IDF generálmajor Eliezer Toledano rozhodl návrhu vyhovět. Voják tedy bude potrestán šesti dny vězení.

 

Dodejme, že prapor Tzavar je součástí brigády Givati, která je začleněna do 162. obrněné divize v rámci Jižního velitelství. Proto o trestu rozhodoval v konečné instanci gmjr. Toledano, ačkoli v zájmu objektivity šetření incidentu vedl šéf Centrálního velitelství gmjr. Yehuda Fuchs.

 

VÝROČÍ

V pátek 1. prosince (dle občanského kalendáře) oslavily devadesát let prestižní izraelské noviny The Jerusalem Post. Založeny byly Geršonem Argonem jako The Palestine Post; úvodní číslo vyšlo 1. prosince 1932. V roce 1950 byly přejmenovány na The Jerusalem Post. Od šestadevadesátého roku mají také svoji webovou verzi známou jako Jpost.com. Patří mezi hlavní zdroje o dění v Izraeli, z nichž čerpá autor tohoto článku.

 

Novinám i jejich užitečnému serveru, díky němuž se dostanou k zájemcům daleko za hranice Izraele, se sluší popřát do dalších let všechno nejlepší.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 2.12.2022 12:42 | karma článku: 11,11 | přečteno: 150x