Druzí už nebudeme, nejspíš ani třetí. A kdoví kolikátí vůbec

Pravděpodobnou ambicí prezidenta Miloše Zemana bylo, abychom byli první, kdo přestěhuje ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Šéf Bílého domu byl rychlejší. Tím to ovšem neskončilo.

 

Po Štědrém dnu nebudeme ani druzí. To byl zase rychlejší prezident středoamerické Guatemaly Jimmy Morales. V neděli 24/12 vydal ministryni zahraničí Sandře Jovelové pokyn, aby její úřad na přesunu začal pracovat. Změna nevstoupí v platnost hned zítra, ale zřejmě až poté, co tak učiní Američané, ale podstatné je, že byla prezidentovými ústy vyjádřena politická vůle k tomuto kroku.

 

Malému pro Guatemalu, významově velkému pro Izrael.

 

Máme šanci být alespoň třetí? Podle všech známek nikoli. Izraelská média hovoří o tom, že k podobnému rozhodnutí se chystá Honduras a zřejmě i některé další země. V Izraeli se hovoří o tom, že bych jich mohlo být vbrzku „nejméně deset“ - tak se vyjádřila náměstkyně ministra zahraničí Cipi Hotovelyová.  Média jmenovitě spekulují o Togu, Paraguayi, Rumunsku a dokonce o Slovensku (což je ale nejspíš velké nedorozumění, protože Slováci 21/12/2017 hlasovali ve VS OSN s většinou EU pro turecko-jemenský návrh rezoluce odsuzující americké rozhodnutí uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele (a přemístit do něj velvyslanectví).

 

Buď jak buď, guatemalské kostky v této kauze jsou vrženy a vše ostatní je záležitost pohříchu technická a otázka času.

 

Kdy se k podobnému kroku rozhodneme my? To spíše projde velbloud uchem jehly, než se tak stane. Předtím bychom totiž museli opustit víru v absurdní koncepci, že Jeruzalém má být hlavním městem obou států ve Svaté zemi – Izraele i budoucí Palestiny. Něco takového absolutně nepřipadá do úvahy (což bychom jako přátelé Izraele měli vědět).

... guatemalský prezident Jimmy Morales (uprostřed) s izraelským prezidentem   Reuvenem Rivlinem v listopadu 2016. Vpravo První dáma Guatemaly Hilda Patricia Moralesová. (Zdroj: Web JNS).

 

... prezident Morales informuje na svém facebookovém profilu o rozhodnutí a pokynu pro ministryní zahraničí (ve španělštině Canciller) týkajícím se přesunu ambasády do Jeruzaléma.

 

... oficiální komuniké na webu guatemalského ministerstva zahraničí týkající se stejné záležitosti. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 26.12.2017 8:15 | karma článku: 28,87 | přečteno: 1190x