Dr. Džalali před popravou: Jiskřička naděje?

Každý den čekám tu hrůznou zvěst. Že dr. Ahmadreza Džalali byl v Íránu popraven. Podle zpráv z té země by se tak mělo stát do 21. května. Termín se blíží jako vlna cunami po podmořském zemětřesení.

 

Příliš rychle a nezadržitelně.

 

Dr. Džalali je uznávaným specialistou v oboru medicína katastrof. Narodil se v Íránu, ale vědecky pracoval na Západě – v Belgii, Itálii, ve Švédku. Švédové mu udělil občanství, má tedy jak švédský, tak íránský pas.

 

V roce 2016 odletěl do Íránu na odbornou konferenci. Bezpečností islámské režimu byl zatčen a v následujícím roce odsouzen k trestu smrti. Ve vykonstruovaném procesu a po přiznání vynuceném mučením. Jeho údajná vina: špionáž pro Izrael.

 

Íránská agentura ISNA nedávno oznámila, že verdikt platí a exekuce bude vykonána do 21. května. Proto ty obavy, proto očekávání nejhoršího.

 

Jiskřička naděje se opírá o report z pondělí 16. května. Řada médií, mezi nimi server Thenationalnews.com (obr. 1) vycházející v Abú Zabí, informovala o vyjádření mluvčího íránského ministerstva zahraničí Saída Chatibzadeha. Podle něj je sice odsouzení je definitivní, nicméně Džalaliho právníci požádali, aby poprava byla provedena v jiném termínu. Justice se tím prý bude zabývat.

 

... obr. 1/

 

Nelze z toho vyvozovat žádné optimistické závěry, ale dokud dr. Džalali žije, lze doufat.

 

Mezitím pokračuje mezinárodní úsilí o záchranu Džalaliho života. Jeden apel za všechny. V úterý 17. května naléhavě vyzvala mluvčí Vysoké komisařky OSN pro lidská práva Liz Throssellová íránské úřady, aby popravu nevykonaly a trest smrti nad Džalalim zrušily. V jejím textu zveřejněném na webu Vysoké komisařky (obr. 2) je uvedeno, že Džalali „byl odsouzen na základě doznání, které bylo údajně získáno mučením, a po soudním procesu, který nesplňoval mezinárodní standardy. Za stávajících okolností by tedy poprava znamenala svévolné zbavení života“.

 

... obr. 2/

 

Paní Throsellová se musí vyjadřovat diplomaticky, já nikoli. Pokud by byl dr. Džalali popraven, byla by to trestuhodná justiční vražda.

FOTOODKAZ

V neděli 15. května se ve Stockholmu konala demonstrace proti popravě dr. Džalaliho. Zúčastnili se jí i manželka nespravedlivě odsouzeného a jejich desetiletý syn, který drží v ruce transparent s nápisem Free My Dad! - Osvoboďte mého tátu. Vyslyší teheránští mocipáni jeho prosbu, nebo z něj udělají polovičního sirotka?/ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 17.5.2022 23:15 | karma článku: 10,87 | přečteno: 159x