Dívka u prezidenta

Devatenáctiletá Hanan Dabbahová se může pochlubit dvojím prvenstvím. Je první arabskou muslimkou, která působí jako dobrovolnice v izraelské civilní službě a první Arabkou sloužící v sídle prezidenta.

 

Její příběh přinesl 29/9 server Ynetnews.com („The first Arab national service volunteer at the President's Residence“).

 

Jak je všeobecně známo, vojenská služba je v Izraeli povinná pro židovské muže a ženy, a také pro mužské příslušníky některých menšin (Drúzové, Čerkesové); pro občany arabské národnosti nikoli. Ti mohou sloužit v dobrovolné civilní službě (National Service), případně dobrovolně také v armádě.

 

Jednou z těchto dobrovolnic je zmíněná Hanan. Pochází z galilejského (severoizraelského) arabského městečka Deir al Asad a jako dobrovolnice se jí dostalo mimořádné cti. Byla vybrána ke službě do sídla izraelské hlavy státu (Bejt Hanasi – Dům prezidenta) v Jeruzalémě, kde působí v oddělení Content and Strategy Department.

 

Její příběh je svým způsobem výjimečný, protože arabské dobrovolnice se rekrutují z řad dívek a žen křesťanského vyznání – ona je podle Ynetnews, jak již naznačeno, první arabskou muslimkou v National Service a první Arabkou sloužící u prezidenta (tím je nyní Reuven Rivlin).

 

Proč se pro tuto službu rozhodla? Protože rodiče ji vedli k tomu, aby na izraelské společnosti viděla tu pozitivní stránku.

 

Začátky ovšem neměla snadné. V jejím galilejském bydlišti se setkala s nepochopením, kritikou a posměchem. „Budeš tam dělat akorát tak uklízečku,“ dozvěděla se od svých soukmenovců. Byla to lež.

 

Stejně tak ani její židovské spolubydlící v dočasném jeruzalémském domově nebyly zprvu nadšeny.

 

Jedna z nich se jí na uvítanou zeptala: „Ty jsi jako že Arabka?“ Když jí to potvrdila, Židovka pronesla: „Jak budu dnes spát, když vím, že tu je Arabka?“ „To byla první slova, která jsem po příchodu slyšela,“ povzdechla si Hanan.

 

Pak se ale všechny dobrovolnice dobře sžily. Vytvořily příjemný domov plný vzájemného respektu. Jak to vypadá v praxi? Hanan vysvětluje: „V pátek, který je pro muslimy posvátným dnem, přináším do apartmánu Korán – a holky to respektují. Sabat držíme společně. A o ramadánu, když jsme spolu, půst přeruším.“

 

Pozoruhodný, možná příkladný kompromis pro soužití lidí odlišných vyznání.

 

Jedna z jejích spolubydlící, Eden, k rozhodnutí Hanan říká: "Udělala velice odvážnou volbu, ale obtížnou. Jde tu o vnitřní konflikt - společnost, v níž vyrůstala versus společnost, ve které žije nyní. Někdy se tyto dva světy navzájem střetávají. Doufám, že další arabské dobrovolnice se budou angažovat v National Service, aby se izraelská společnost víc otevřela.“

 

V Domě prezidenta si přítomnost Hanan pochvalují. „Je výřečná, má velice jasná stanoviska. Je průkopnicí. Její přítomnost osvětluje všechna tmavá místa,“ uvádí nadřízená arabské dobrovolnice a poradkyně prezidenta Roni Alonová.

 

A budoucnost?

 

Hanan je adeptkou neoficiálního studijního programu pro místní samosprávu. Říká, že chce podporovat větší zastoupení žen v arabské samosprávě. Považuje za důležité rozšířit všeobecné povědomí u žen a zvýšit úroveň jejich vzdělání. Je prý mnoho Arabek, které uzavírají sňatek hned po střední škole. Pokud je to jejich rozhodnutí, pak je to v pořádku, ale většinou tomu tak není, domnívá se Hanan, která si přeje, aby hlas hájící zájmy žen byl více slyšet.

 

Kdyby všichni Arabové a Arabky uvažovali jako Hanan Dabbahová, žádný izraelsko-arabský konflikt by neexistoval. To je ovšem iluze – a ještě dlouho bude.

FOTOODKAZY 

 

Obrázek 1 – Hanan se současným prezidentem Reuvenem Rivlinem. (Zdroj: Ynetnews) 

Obrázek 2 –  vpředu Hanan Dabbahová v Bejt Hanasi. Za ní portréty předchozích prezidentů, zleva: Šimon Peres, Ezer Weizman, Chaim Herzog. (Zdroj: Ynetnews)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 30.9.2018 19:24 | karma článku: 18,26 | přečteno: 453x