Dilema naší doby

Izraelský basketbalový klub Ironi Naharija byl v lednu vyřazen z evropské Ligy mistrů a pokračuje v osmifinále soutěže FIBA Europe Cup. Jeho soupeřem je turecký klub Gaziantep Basketbol.

A v tom je problém. Nikoli ale v tom, že jde o klub turecký. Problémem je jeho zeměpisná poloha. Nachází se na jihovýchodě země, asi 50 kilometrů od syrských hranic. V nebezpečné blízkosti země, kde zuří občanská válka, z čehož vyplývají nejrůznější neblahé souvislosti. Například ta, že v oblasti operují islamističtí a kurdší povstalci, což zásadním způsobem zhoršuje bezpečností situaci.

 

Zápasy mezi Naharijí a Gaziantepem se hrají dvoukolově. První zápas hostil izraelský klub (vyhrál 96:75), odveta je naplánovaná na středu 22. února. V Gaziantepu, tedy na horké půdě, viděno nikoli sportovníma, ale bezpečnostníma očima.

 

Přesně tak totiž vyhodnotila situaci izraelská tajná služba Šin Bet, která, jak referuje server Jpost.com, zodpovídá za bezpečnost izraelských sportovců hrajících v zahraničí. A cestu do Gaziantepu nedoporučila. Bolehlav byl na světě.

 

Jak postupovat dál? Jet – a riskovat? Nebo nejet – prohrát kontumačně a přijít o čtvrtfinále? Babo raď!

 

Naharija se snažila přesvědčit řídící orgán FIBA, aby bylo místo konání přesunuto na bezpečnější místo. Ve věci se silně angažovala také ministryně sportu Izraele Miri Regevová. Vše marno, FIBA odmítla.

 

Nakonec ministryně sportu, a souhlasí s ní i Izraelská basketbalová asociace (IBA), usoudila, že na odvetu do Gaziantepu je nutné odcestovat. Věří, že služba Šin Bet najde řešení, jak na jihu hostitelské země zajistit bezpečnost izraelského týmu. IBA k tomu dodává, že kdyby Naharija do Gaziantepu neodcestovala, mělo by to pro izraelský basketbal i sport jako celek dalekosáhlé (neblahé) důsledky.

 

Takže uvidíme.

 

Jen bych si dovolil připomenout, že když před ne tak dávnou dobou stříleli teroristé z Pásma Gazy na Izrael rakety jako o závod, neměli činovníci mezinárodního fotbalu problém přesunout zápasy, které se měly hrát v Izraeli, jinam. Namítnete-li, že to bylo v poněkud jiné situaci, nebudu nesouhlasit. Jen ze zeptám: o kolik je dnes situace na jihovýchodě Turecka bezpečnější?

(Zpracováno dle serveru Jpost.com.)

 

•  MAPA

 

... pro lepší orientaci: mapa oblasti. Šipka 1 - poloha Gaziantepu, šipka 2 - turecko-syrská hranice. (Podklad: Google Maps)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | středa 15.2.2017 12:05 | karma článku: 20,19 | přečteno: 419x