Datum do učebnic historie

Stane se jím 6. srpen 2015. Důvodem je slavnostní otevření Nového suezského kanálu (NSC). Byť tento název může být zavádějící, neboť nová je pouze část stávajícího průplavu.

Více než dlouhý popis pomůže obrázek. V čem je průplav vlastně nový?  

1/

Černá barva patří stávajícímu kanálu, světle hnědá novému dílu. Mezi body A a C byl vykopán nový kanál, v úseku C a D byl rozšířen a prohlouben.

Vzdálenosti:

A až B … západní by-pass Ballah … 10 km

B až C … nový východní kanál ...  35 km

C až D ...prohloubená a rozšířená část ve Velkém hořkém jezeře – západní by-pass … 27 km

A až D … celková délka NSC … 72 km

2/

Horizontální plán kanálu.

3/

Úvodní stránka webu nového kanálu ze dne 5/8. Do otevření zbývá jediný den.

Slogan: Dar Egypta světu.

4/

Bez nich by nebylo možné splnit rozhodnutí prezidenta Sisiho a zkrátit výstavbu ze tří na jeden rok. Obří plovoucí rypadla (dredgery) v akci.

5/

Mezi zeměmi, které se na stavbě nové části průplavu aktivně podílely, bylo Nizozemí. Kromě jiného dredgery specializované firmy Van Oord. Společnost se k tomuto angažmá hrdě hlásí na svých internetových stránkách.

6/

Také proto se slavnostního otevření 6. srpna zúčastní tato půvabná dáma. Melanie Schultz van Haegenová, nizozemská ministryně infrastruktury a životního prostředí. Kdo přijede z ČR v době přípravy článku známo nebylo.

7/

Pro Egypťany je otevření NSC národní událostí číslo jedna a jsou na ni patřičně hrdí. Při této příležitosti vydali i tuto zlatou pamětní minci.

8/

Ostrý test NSC proběhl již v sobotu 25. července. Úspěšně. Slavnostní otevření může začít … 

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 5.8.2015 8:05 | karma článku: 17,33 | přečteno: 562x