Další krok v kauze ostrovů: Prezident podepsal

Ve spletité kauze egyptského předání rudomořských ostrovů Tiran a Sanafir Saúdské Arábii došlo v sobotu 24/6 k dalšímu, v zásadě ale očekávatelnému posunu.  

 

Prezident Sisi připojil svůj podpis poté, co před několika dny dohodu schválila většinou hlasů egyptská Sněmovna reprezentantů.

 

Vlastně nejde primárně o vrácení ostrovů Saúdům, ale o vytyčení nové námořní hranice, přičemž oba ostrovy se nově nacházejí na saúdské straně. Což je ovšem jedno a totéž.

 

Co to všechno znamená? To se teprve uvidí, nicméně v této chvíli je zřejmé, že výkonná moc předběhla moc soudní. Neboť Nejvyšší správní soud v lednu 2017 pravomocně rozhodl, že dohoda se Saúdy je neplatná. Parlament ovšem většinou hlasů rozhodl v tomto měsíci (červen 2017) o opaku – poté, co mu  vláda smlouvu před několika měsíci předložila k hlasování.

 

Právní hlavolam by měl rozlousknout Nejvyšší ústavní soud (který zatím pozastavil platnost všech soudních verdiktů v této věci), není ale známo kdy. Je ovšem otázka, jestli po parlamentním hlasování a prezidentově podpisu najde odvahu potvrdit výrok Nejvyššího správního soudu, či zda se přikloní na stranu argumentů moci výkonné.

 

Čas ukáže.

... informace o Sisiho podpisu na webu Gulf News.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 24.6.2017 21:48 | karma článku: 10,84 | přečteno: 388x