Další demagogie, které tleskají Zemanovi stoupenci

Ve svém blogerském článku „Volba prezidenta: Slovo před druhým kolem“ jsem se zmínil o Zemanově náklonnosti k alkoholu. Citoval jsem svědectví dvou mužů, kteří byli v minulosti se současným prezidentem v blízkém kontaktu.

Je to Petr Pihart a Daniel Kroupa. Oba tento neblahý Zemanův vztah k alkoholu potvrzují.

 

Připomenutí této skutečnosti se ovšem hrubě nelíbí stoupencům současného prezidenta. Jeden z nich, pan J. P., v reakci nazvané „Zcela chybná argumentace“ v diskusi na Neviditelném psu 25/1 napsal:

 

  • Opět připomenu známé skutečnosti. Churchill vypil denně lahev whisky a vykouřil xy doutníků. Roosevelt presidentoval 20 let na vozíčku a Hitler byl abstinent a nekuřák. Koho byste zvolili?

 

Přesně takovouto argumentaci používá Miloš Zeman. Něco podobného řekl studentům liberecké Technické univerzity v únoru 2016:

 

  • Adolf Hitler byl vegetarián, nekuřák, abstinent a ani s jeho sexuálním životem nebylo všechno v pořádku. Churchill vykouřil denně osm těžkých doutníků, vypil lahev whisky a tři lahve šampaňského a vyhrál druhou světovou válku. Abstinent Hitler ji prohrál.

 

(Před pokračováním tohoto článku musím uvést, že prezidenta Roosevelta z toho můžeme vynechat, neboť o jeho druh handicapu zde nejde.)

 

Kdybych chtěl na tuto demagogii (a nic jiného to není) odpovědět stejnou demagogií, musel bych napsat: z výše uvedeného musíme nutně dovodit, že máme-li být v životě úspěšní, musíme chlastat a kouřit – a naopak. Čili: Churchill, alkoholik a kuřák – kladný hrdina, Hitler, vegetarián, abstinent a nekuřák – záporný hrdina. Tento černobílý bonmot se ovšem zakymácí v základech, když připomeneme další osobnost světových dějin: J. V. Stalina. Krutého komunistického diktátora.

 

Stalin je hodnocen jako postava veskrze záporná, mnozí srovnávají jeho zločiny, pokud jde o počty nevinných obětí, s Hitlerem. Podle „zemanovského mustru“ by tedy měl být asketa: nekuřák, abstinent a pokud možno vegetarián. Tak tomu ale není. Z otevřených zdrojů víme, že nadměrně kouřil, přejídal se a taktéž nadměrně holdoval alkoholu.

 

Zemanovci by jistě namítli: „Ale vyhrál válku. Jako alkoholik Churchill.“

 

Já odpovídám: „Ale nechal vyvraždit miliony nevinných lidí. Jako abstinent a nekuřák Hitler.“

 

Z toho je zřejmé, že Zemanův jednoduchý populistický bonmot (řečený v Liberci) neplatí, jakkoli je na první poslech líbivý.

 

Realita týkající se Hitlera je ovšem jiná. Ba, obávám se, docela jiná. Mýtus o  Führerovi jako člověku nepodléhajícímu neřestem poněkud problematizuje zjištění, k němuž po několikaletém studiu poměrů v Třetí říši došel německý spisovatel a publicista Norman Ohler. Ten v rozhovoru, který 20. srpna 2017 publikoval server Novinky.cz, uvedl šokující věty:

 

  • Navenek byl Hitler abstinent a vegetarián. Nicméně v soukromí se postupně propadal do říše stimulantů, drog, vitamínů, léků a hormonů, koktejlu, bez něhož nedokázal žít. V zimě 1944, když nařídil poslední ofenzívu, nebyl čistý ani jeden den. A koncem války byl již díky tomu naprosto odtržený od reality.

 

Ve světle tohoto zjištění se ovšem jeví Zemanovo liberecké srovnání Churchilla a Hitlera (kterým chtěl ospravedlnit vlastní libost v tabáku a alkoholu) v docela jiném světle.

 

Co dodat? Snad jen skalním fanouškům Miloše Zemana poradit – nesmíte věřit všemu, co váš guru z Hradu po republice vykládá. Možná se to dobře poslouchá, ale ne vždy je to tak chytré, smysluplné a pravdivé, jak se na první poslech může jevit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 25.1.2018 18:55 | karma článku: 30,59 | přečteno: 1382x