Co je dovoleno Jovovi ...

Na začátku tohoto týdne jsme se dozvěděli, že karlovarští radní odvolali ze všech funkcí v orgánech města Romana Krčka. Stejně tak byl zbaven členství ve dvou komisích na magistrátu.

 

Důvodem je policejní obvinění z počátku měsíce srpna týkající se pletich a korupčního jednání.

 

Zpráva lokálního významu, která má ale přesah daleko za hranice lázeňského města, ba i kraje.

 

Roman Krček působil v lázeňském městě jako předseda představenstva Dopravního podniku. Vedle toho byl členem jednak dozorčí rady KV Arény, a také majetkové a sportovní komise. Odvolán byl drtivou většinou hlasů rady. Pro zvedlo ruku sedm, jeden se zdržel: první náměstek primátora Čestmír Bruštík. Jeho slova: „To, že je někdo obviněn neznamená, že čin spáchal.“ Má pravdu – ctít presumpci neviny je v právním státě nezbytné.

 

Problém je ale v tom, že obvinění ze zmanipulovaných zakázek se týkají právě KV Arény. Z veřejných zdrojů je navíc známo, že hospodářskou kriminalitu vyšetřuje policie rovněž v karlovarském dopravním podniku. Takto viděno, jeví se odvolání Romana Krčka jako pochopitelné. V opačném případě bychom byli svědky naplnění principu "kozel zahradníkem".

 

Takovéto případy z komunální politické úrovně připomínají veřejnosti poněkud jiné postupy jinde: na politickém vrcholu. Rychlost, s jakou byl po oznámení o policejním obvinění Roman Krček odvolán poněkud kontrastuje se záležitostí premiéra této země. Jeho příběh je formálně jiný, ale v zásadě stejný. Andrej Babiš je také trestně stíhán, byť kvůli dotačnímu podvodu. Na rozdíl od muže figurujícího v nejnovější karlovarské korupční aféře mu žádné odvolání, natož rychlé, nehrozí. Bude-li někdo hledat příklad dvojího metru, daleko chodit nemusí. A možná mu vytane na mysli dávné římské pořekadlo, že co je dovoleno Jovovi, není dovoleno … .

 

Poslední slovo předchozí věty si jistě doplní každý sám.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 29.8.2018 10:15 | karma článku: 19,92 | přečteno: 646x