Člověk míní, koronavir mění

Vzhledem k účasti izraelské stáje na cyklistických závodech UAE Tour 2020 v Emirátech sleduji tuto akci etapu po etapě dosti podrobně. V pátek ráno přišla studená sprcha. Tour byla předčasně ukončena.

 

Poslední dvě etapy (28+29/2) se nepojedou. Důvod: koronavir. Objevil se u dvou italských masérů stáje UAE Emirates.

 

Jak patrno, svět je z pohledu této nákazy až příliš malý. Počítat se musí se vším, současně ale platí: nepanikařit. Prostě se této hrozbě budeme muset podřídit, mnohého se vzdát, na tu či onu akci si nechat zajít chuť. Třeba na autosalon v Ženevě. A v krajním případě (ne, nechci nic přivolávat) na tokijskou olympiádu, bude-li to nutné. Opakuji: v krajním případě.

 

Opět jsme se přesvědčili, jak jsme jako lidé zranitelní. Přemýšlím o tom a vede mne to k pokoře. Plánovat můžeme, mnohdy dokonce musíme. Neměli bychom ale zapomínat na to, že dnes je dnes, ale zítra může být všechno jinak. Slovy Bible: Nevíte dne ani hodiny. Tak to prostě je.

 

UAE Tour 2020 s premiérovou účastí týmu ISRAEL START UP NATION byla tedy neplánovaně zkrácena, nicméně význam přesto měla. Nejen sportovní, ale jako přidanou hodnotu nabídla i prostý fakt, že izraelský tým může v arabské zemi soutěžit jako rovný s rovnými – a je to ku prospěchu všech. Tak vejde do dějin tento cyklistický závod, narušený bohužel skutečným nepřítelem Arabů, Židů a všech ostatních. Ta epidemie má jméno COVID 19.

 

Jak je vše relativní. Ještě do čtvrteční etapy šlo v Emirátech  o trikoty – rudý, zelený, bílý a černý. O pořadí, místo na pódiu vítězů, o slávu. Dnes už jde o něco docela jiného. O zdraví, ne-li o holý život. Všichni, kdo jsou do letošní UAE Tour jakkoli zapojeni, mají docela vážné starosti. Ta změna priorit je varující. Co nás čeká dál?

 

Opravdu jsem neměl v úmyslu psát o koronaviru. Zásoby si nedělám, regály obchodů nevyprazdňuji, roušky nesháním. Přesto mě to téma dohnalo. Zavřel jsem před ním dveře – vlezlo oknem. Není úniku.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 28.2.2020 12:39 | karma článku: 10,51 | přečteno: 284x