Chrámová hora: Videoukázka jedné absurdity

Co by se stalo, kdyby české vlastenecky orientované ženy chtěly rozvinout na III. hradním nádvoří českou vlajku? Nic jiného by nechtěly udělat, jen vlajku pokojně roztáhnout a chvíli s ní postát.

 

Nevím. Myslím, že by se jim nestalo nic.

 

A proč by to vlastně chtěly udělat? Proto, aby demonstrovaly prostý fakt, že III. hradní nádvoří je nedílnou součástí hlavního města České republiky.

 

Že to nedává valného smyslu? Opravdu nedává. Z jednoduchého důvodu: nikdo jiný si III. hradní nádvoří nenárokuje, žádný jiný národ či stát. III. hradní nádvoří je nedílnou součástí hlavního města Prahy, nedílnou součástí České republiky.

 

Stejně tak je Chrámová hora nedílnou součástí Jeruzaléma, hlavního města Izraele. Rozdíl oproti III. hradnímu nádvoří v Praze je ovšem v tom, že když se občanky Izraele pokusí rozvinout na esplanádě (venkovní prostor) Chrámové hory izraelskou vlajku, okamžitě zakročí policie. Izraelská policie. A vlajku jim odebere.

 

Důvod?

 

Na Chrámové hoře platí tzv. status quo, který znamená, že Izraelci tam nic takového nesmějí dělat. Židé tam mohou vstupovat – jaká benevolence -, třebaže i to podléhá nejrůznějším omezením. Věřící kromě muslimů se tam oficiálně nesmějí modlit, a to ani nenápadně: je zakázáno se zastavit a odříkávat modlitby polohlasně či jen pohybovat rty; nesmí vlastně dělat nic, co by mohlo připomínat jakýkoli náboženský úkon.

 

A to přesto, že Chrámová hora je nejposvátnějším místem nikoli muslimského, ale židovského náboženství. V islámu zaujímá pozici až třetího nejposvátnějšího místa, po Mekce a Medině.

 

Takový status quo si nárokují muslimové, jejichž autoritě Waqf, která podléhá jordánské koruně, předal Izrael náboženskou správu Chrámové hory poté, co tuto část Jeruzaléma v roce 1967 osvobodil.

 

Byl to projev dobré vůle vítěze války (Izrael nic takového udělat nemusel a mohl se zachovat docela jinak), který si ovšem muslimové vyložili po svém: my maximum, Židé minimum. Ideálem pro vyznavače Alláha je nulová židovská přítomnost na Chrámové hoře („Judenfrei“ – to známe už od Hitlera). Izraelské úřady samozřejmě povolují Židům návštěvu Chrámové hory, současně ale izraelská policie, případně izraelská pohraniční policie, dbá na to, aby tam Židé nedělali nic, co by bylo porušením statu quo, co by mohlo vyvolat hysterickou reakci Arabů.

 

K takovéto činnosti patří i rozvinutí izraelské vlajky.

 

Chrámová hora je zřejmě jediným místem na světě, na němž jsou obyvatelé patřící k většině diskriminováni a kde se menšina těší nesrovnatelně větším právům. Týká se to i vlajek. V poslední době jsme tam viděli bezpočtukrát vlajku teroristického hnutí Hamas v rukou muslimů. Když ale chtěly izraelské, vlastenecky a náboženský smýšlející Židovky rozvinout na Chrámové hoře izraelskou vlajku, dopadlo to tak, jak je patrné z videa na odkazu níže.

 

Aby vůbec mohly pokus s vlajkou realizovat, musely ji ukrýt pod mikinu jednoho z dětí. Jakmile ji ovšem zpod mikiny vyjmuly a chtěly ji roztáhnout, okamžitě k nim přiskočil policejní důstojník v hodnosti inspektora (armádní ekvivalent – poručík) a vlajku jim odebral. Totéž se stalo za okamžik i s druhou vlajkou.

 

Krátké video z konfliktu je k vidění  ZDE

 

A pak mohou Arabové, včetně jich nejvyšších představitelů, vytrubovat do světa, že Izrael porušuje na Chrámové hoře status quo. Stiženi politickou slepotou nevidí násilí arabských militantů, házení kamenů, petard a zápalných lahví na izraelské policisty a kamenů na židovské věřící shromážděné u Západní zdi pod Chrámovou horou. Kdykoli se tomu izraelská policie snaží čelit a přikročí ke zjednání pořádku, arabská hysterie ještě víc eskaluje.

 

Absurdní, neřešitelná situace. Začarovaný kruh.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 6.5.2022 21:18 | karma článku: 19,63 | přečteno: 422x