Černý Jihoafričan k izraelskému apartheidu

Jednou z forem protiizraelské kampaně je tvrzení, že Jeruzalém uplatňuje politiku apartheidu. Jak píše sever Times of Israel, který je zdrojem tohoto příspěvku, jedná se o jakousi módu.

Dokládá to skandálním prohlášením agentury OSN s anglickou zkratkou ESCWA (UN Economic and Social Commission for Western Asia), od něhož byl nucen distancovat se i generální tajemník OSN, která ve své nedávné zprávě tvrdila to, co je uvedeno v perexu tohoto článku: že Izrael praktikuje politiku apartheidu.

 

Existuje dokonce protiizraelské hnutí, které pořádá protiizraelské týdny – Israeli Apartheid Week (název je v jednotném čísle). V letošním roce měli tito aktivisté argumentující lživou interpretaci izraelsko-arabské reality tento „jízdní řád“:

... převzato z webu Apartheidweek.org

Nezkoumal jsem, kolik lidí se tohoto propagandistického štvaní založeném na nesmyslu zúčastnilo. Větší hodnotu má pro mě názor člověka žijícího v zemi, jež v minulosti skutečný apartheid uplatňovala – a byla za to dlouhodobě na pranýři. Řeč je o Jihoafrické republice, kde má drtivou vládní převahu Africký národní kongres (ANC). Také jeho představitelé podporují propagandistickou lež, že Izrael praktikuje vůči „Palestincům“ apartheid. Například v roce 2012 řekla tehdy už bývalá viceprezidentka JAR Baleta Mbeteová (z ANC), že izraelská politika je mnohem horší než apartheid v Jižní Africe.

 

Ovšem ne každý Jihoafričan, potažmo člen ANC, takovýmto hloupostem věří. Příkladem budiž Nkululeko Nkosi, který působí ve svazu mladých ANC. Přiznává, že i on byl nějakou dobu přesvědčen, že Izrael uplatňuje politiku apartheidu, ale po návštěvě Svaté země vidí věci jinak.

 

Napsal, co poznal: že na rozdíl od jihoafrického apartheidu neexistuje záměrná snaha vlády separovat specifickou skupinu v Izraeli. Během každodenních rozhovorů obyčejnými izraelskými občany, Židy i Araby, vycítil jejich touhu žít společně v harmonickém sousedství. V jihoafrickém apartheidu podle něj Afrikánci pohrdali černými Jihoafričany, a tyto sentimenty jsou patrné dosud.

 

Nkosi varuje před lehkomyslným používání termínu apartheid (nejen ve vztahu k izraelské politice). S logickým poukazem na to, že Jihoafričané sami nejlépe vědí, co apartheid znamenal a sami mohou snadno rozeznat, co apartheid je a co není. Dodal, že zatímco jihoafrický apartheid byl „o rase“, izraelsko-palestinský konflikt „zahrnuje náboženské a územní spory“.

 

Závěr:  Termín „izraelský apartheid“ je propagandistická lež a kolosální nesmysl.

... Nkululeko Nkosi. (Zdroj: Times of Israel)

Autor: Lubomír Stejskal | středa 12.4.2017 12:40 | karma článku: 26,77 | přečteno: 714x