Bude to Arabům stačit?

Jeruzalém byl a znovu je jednotný od starověku, kdy ho dobyl král David a učinil hlavním městem sjednocené izraelské monarchie. Tedy tři tisíciletí. S krátkou přestávkou mezi lety 1948 a 1967.

 

V té době nejprve obsadilo východní část města Zajordánsko (1948) , následně přejmenované na Jordánsko, a tuto část města drželo bezmála dvacet let. Západní část se stala hlavním městem moderního židovského státu Izraele. V červnu 1967 byla východní část Izraelem osvobozena a sjednocené město se stalo tím, čím bylo od starověku – jednotnou duchovní a politickou metropolí židovského národa.

 

Osvobození východních čtvrtí a sjednocení obou částí oslavují v Izraeli jako Den Jeruzaléma. Nejen „radikálové“, jak nám někdy předkládají média, ale drtivá většina Židů, prezidentem počínaje a „posledním řadovým občanem“ konče.

 

Vlastenečtí aktivisté pořádají u příležitosti Dne Jeruzaléma vlajkový pochod ulicemi města. Letos to mělo být 10. května, ovšem toho dne zahájil Hamas raketovou agresi proti Izraeli, která začala útokem na jeho hlavní město – pochod bylo nutné přesunout. Náhradní termín (10/6) byl policií zrušen (kvůli obavám z masivních nepokojů vyvolaných Araby), poté se organizátoři s úřady dohodli (do věci se vložil i premiér Netanjahu) na novém datu 15. červnu. S tím, že s policií bude doladěna trasa pochodu. K tomu došlo v pátek 11. června.

 

Izraelské servery přinesly informaci o kompromisní trase pochodu. Původně měli účastníci projít k Západní zdi – nejposvátnějšímu místu judaismu - Damašskou bránou a muslimskou čtvrtí (na obrázku 1 označena červeně s křížkem). Nová trasa je vyobrazena na stejném obrázku 1 modře:

 

... obr. 1/Orientační vyobrazení vlajkového pochodu plánovaného v Jeruzalémě na 15. června. Popis v textu níže. (Podklad: Google Maps.)

 

Pochod povede z ulice Proroků (1) přes ulici Sultána Sulejmana k Damašské bráně (2), před jejímž severním prostranstvím bude vyhrazen prostor pro tance s vlajkami. Pak budou návštěvníci pokračovat k náměstí Izraelské armády (3) a odtud k Jaffské bráně (4) – právě tudy vstoupí do Starého města, kde se rozdělí na dva proudy. Důvody jsou preventivně bezpečnostní a také kapacitní. Jedna skupina bude muset projít muslimskou čtvrtí (severní trasa), druhá židovskou. Cíl je společný: Západní zeď (5).

 

Je to kompromis. Organizátory přijatý. Spokojí se s ním ale Arabové? Podle webu televize KAN 11 Ahmad Tibi, jeden z arabských členů Knesetu za alianci, která nepodporuje novou koalici, se nechal slyšet, že pochod u Damašské brány je provokace.

 

Ve stylu arabského uvažování jistě. Oni by totiž byli na vrcholu blaha, kdyby Izraelci – židovští Izraelci – ve svém hlavním městě žádný pochod nepořádali. Ano, takový význam má slovo kompromis v arabském chápání: za nula ústupků z naší strany maximum ústupků z židovské strany.

 

A na tomto základě má být uzavřen mír? Podle vzoru za jednoho zajatého izraelského vojáka 1027 zločinců? Jak dlouho ještě?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 11.6.2021 21:13 | karma článku: 21,85 | přečteno: 475x