Budapešťské ohlédnutí

V maďarské metropoli  se po zhruba osmiměsíční koronavirové přestávce konal  významný mezinárodní judistický podnik. Grandslam – od 23. do 25. října 2020. Za účasti 405 reprezentantů z 61 zemí.

 

Mezi nimi bylo také Mongolsko a v jeho mužském týmu Saeid Mollaei. Borec s nemongolským jménem. A s mimořádně zajímavým příběhem.

 

SRPEN 2019

Přiletěl do Tokia na světový šampionát v judu, aby obhájil titul mistra světa. Nebylo mu to však povoleno. Kým? Činovníky jeho vlastní země. Také proto se do ní už nevrátil. Stal se uprchlíkem. Později občanem Mongolska. I tak absurdní jsou osudy občanů islámské totality.

 

Řeč je o íránském judistovi Saeidu Mollaeiovi. Soutěží v kategorii do 81 kg. Předloni (2018) v Baku nenašel přemožitele. Vyhrál pool A, v semifinále porazil Turka Albayraka a v zápase o zlato Japonce Fujiwaru. Splnil se mu sen každého sportovce. Stal se světovým šampionem.

 

Se stejným cílem přiletěl v srpnu 2019 do Tokia. Malý rozdíl tu ale byl: nešlo o zisk titulu, ale o jeho obhajobu.

 

Zprvu šlo všechno hladce jako v Baku. Mollaei bojoval v poolu A – a opět zvítězil. Následovalo semifinále. V něm byl jeho soupeřem Belgičan Casse. Záhy nastal problém.

 

Kdyby totiž Mollaei nad Cassem zvítězil, utkal by se ve finále s izraelským judistou Sagim Mukim. Pro íránskou výpravu a íránský režim nepřipadalo něco takového do úvahy. Proto přišel z Teheránu jasný politicky motivovaný pokyn, porušující všechny zásady fair play a pošlapávající všechny sportovní principy: Mollaei musí bojovat tak, aby prohrál (a ve finále se nesetkal z judistou z nenáviděného Izraele), současně ale Mezinárodní judistická federace nesmí nic poznat (aby nemohla Írán sankcionovat). Stalo se: Casse vyhrál a Mollaei se posunul do zápasu o bronz.

 

Zmíněný pokyn z Teheránu se týkal i zápasu o (dělené) třetí místo. „Logicky“: pokud by Mollaei bronz vybojoval, musel by stát na stupních vítězů s reprezentantem Státu Izrael. To samo o sobě narušovalo ajatolláhům romantické snění o pannách čekajících na ně v muslimském ráji. Kdyby ale nakrásně Izraelec ještě vyhrál zlato (což se pak také stalo), musel by íránský sportovec vzdát chtě nechtě poctu „sionistické“ hymně Hatikvě. A to už by ajatolláhové a jim podřízení politici „nerozchodili“.

 

Zkrátka a dobře: Mollaei zápas o jednu ze dvou bronzových medailí nuceně prohrál (s Gruzíncem Maisuradzem) a krátce nato o celém tomto nátlaku, který na něj íránský režim učinil – vlastně o sportovním podvodu -, informoval média.

 

Tento skandál měl zásadní vliv na oba aktéry. /1/ Íránu bylo zakázáno účastnit se všech sportovních akcí organizovaných Mezinárodní judistickou federací. /2/ Saeid Mollaei se už do Íránu vrátit nemohl – a začal pro něj nový sportovní i osobní život.

 

UPRCHLÍKEM

Vedení Mezinárodní judistické federace mu pomohlo dostat se do Německa. Byl zařazen do mezinárodního týmu uprchlíků (IJF Refugee Team). V jeho barvách se zúčastnil ve dnech 22-24/11 grandslamu v Ósace, kde skončil na děleném sedmém místě. Po všech těch děsivých zvratech nebyl ve formě.

 

OBČANEM

Pak v jeho životě nastal zásadní obrat. Z uprchlíka se stal občan – občan státu, který by většina z nás sotva tipovala. Na Instagramu Saeida Mollaeie se objevila jeho fotografie s mongolským prezidentem Chaltmágínem Battulgou. Co se za tímto setkáním skrývalo?

 

Saeidu Mollaeiovi bylo dekretem hlavy státu uděleno mongolské občanství. Za zmínku stojí, že současný mongolský prezident je mistrem světa v zápase sambo z roku 1983.

 

Co to znamená? Že Saeid Mollaei, nově občan Mongolska, bude nyní moci soutěžit s jakýmkoli judistou své kategorie, tedy i se sportovními soupeři z Izraele, a kdekoli – i v Izraeli.

 

BUDAPEŠŤ 2020

Všechny, kdo sledují Mollaeiovu sportovní kariéru, bezpochyby zajímalo, jak si povede na budapešťském grandslamu. Tady je odpověď:

 

Mollaei nastoupil v druhém kole poolu D, který vyhrál, porazil Turka Koce a Švéda Paceka. V semifinále podlehl Kanaďanovi Vallois-Fortierovi a v zápase o 3. místa zdolal Nizozemce De Wita.

 

Získal bronzovou medaili – pro sebe a pro Mongolsko. O stejnou medaili připravil íránský režim judistický sport své země. Kvůli fanatické protiizraelské nenávisti.

FOTOODKAZ

Saeid Mollaei s bronzovou medailí na stupních vítězů budapešťského grandslamu (druhý zprava)./ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 25.10.2020 21:21 | karma článku: 12,02 | přečteno: 195x