Bolševikem snadno a rychle

V článku „Šok: Podle Svobodného fóra vládne v Egyptě junta!“ (blog iDnes 26/8) jsem se ohradil proti tomu, co bylo na zmíněném serveru napsáno o režimu v Káhiře a tamním prezidentovi Sísím.

Pokusil jsem se vysvětlit svůj „prosísíovský“ postoj pomocí argumentů. Ostatně, jak jinak, že ano.

 

Pak se ale v diskusi stalo to, co je pro českou internetovou komunitu příznačné. Pan J. S zareagoval:

 

Tak samozřejmě byl to vojenský puč, ale díky za něj. Jinak by vládli muslimští radikálové. Pane Stejskale tu omáčku a omlouvání jste mohl vynechat. Připomnělo mi to komunisty v roce 1948.

 

Především: Ta „omáčka a omlouvání“ nebyla ani omáčka, ani omlouvání, ale vysvětlení mého postoje na základě faktů. Vysvětlení situace, kterou dlouhodobě a detailně sleduji (z veřejných zdrojů, jiné nemám) a k níž jsem si na základě shromážděných faktů vytvořil jistý názor. Ten jsem v článku také prezentoval.

 

Dále: Naprosto nechápu, proč člověk, který se snaží na dané ploše (blogu) vysvětlit svůj postoj v rámci polemiky s názorem jiného, někomu třetímu tím „připomíná komunisty v roce 1948“?

 

Co má vysvětlení mého postoje k nedávným událostem v Egyptě společného s počínáním komunistů v roce 1948? Autor sice nenapsal, že jsem bolševik, nicméně chovám-li se jako bolševici v osmačtyřicátém, pak vlastně … jsem prakticky totéž co oni.

 

Všiml jsem si tohoto jevu na českém internetu, lépe řečeno tohoto nešvaru už dříve. Jako by komunisti představovali jakýmsi etalon jednání – a my se k němu soustavně vztahujeme: třeba když s někým nesouhlasíme (ať už s obsahem či formou jeho vyjádření).

 

A já se ptám proč?

 

Proč hned kdekoho dehonestuje za kdeco ocejchováním za komunistu, aniž bychom si dali tu práci a nejprve zjistili, zda takové tvrzení vůbec může být pravdivé. Paradoxně tak může být za bolševika označen i přesvědčený antikomunista.

 

Tento způsob uvažování mi připadá dokonale absurdní. Řeknu-li totiž dnes, že Hitler byl gauner, mohu se dočkat srovnání, že vlastně mluvím jako bolševici po 22. červnu 1941, kteří také označili (rozuměj: po vpádu Německa do SSSR) uřvaného německého führera jako gaunera. A jsem tak vlastně svým způsobem rovněž bolševik.

 

Že jsem v tomto příkladu přestřelil? Samozřejmě – abych ukázal na nelogičnost úsudku těch, kdo kudy chodí (po internetových diskusích), tam známkují - a vytvářejí nové a nové bolševiky.

 

Jsme my to ale čeládka, ta česká internetová komunita, jen co je pravda. Jeden se vážně nestačí divit.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 27.8.2015 14:15 | karma článku: 14,65 | přečteno: 576x