Boj o Naamu pokračuje

Případ Naamy Issacharové, která byla při mezipřistání v Moskvě zatčena a odsouzena na 7 a půl roku (!!!) za pašování (???) necelých deseti gramů (!!!) cannabisu nenechává v klidu izraelské vedení.

 

Vracela se z Indie, kde nebyla poprvé. Zajímá se totiž o jógu; v Indii navštívila kurs pro instruktory tohoto tělesného a dechového cvičení.

 

V zavazadle měla necelých deset gramů cannabisu, což ruská kontrola odhalila a Naamu zatkla. Odsouzení na sedm a půl roku za tak malé množství konopí musí považovat každý soudný člověk za nepřiměřené, trestný čin pašování pak za logický nesmysl. Naama neopustila moskevské letiště, po příletu z Indie odevzdala své zavadlo k dalšímu odbavení k letu do Tel Avivu – a rozhodně neplánovala konopí "pašovat".

 

K vlastnictví cannabisu se přiznala, připustila, že byla chyba, že ho v zavazadle ponechala, nicméně při soudním projednávání řekla, že neměla v úmyslu vstoupit na území Ruské federace, tudíž o žádném pašování nemůže být ani řeči. Ruská justice ovšem tento argument neakceptovala.

 

Jak jsem již uvedl v minulém článku na toto téma ("Šokující trest", blog iDNES 11/10), stále více se ukazuje, že Naama se stala rukojmím Putinova režimu. Tvrdý trest a způsoby, jak s ní tento režim zachází, vyvolávají dojem, že má jít o vytvoření tlaku na Izrael, aby nevydal do USA IT experta Alexeje Burkova, který je tam obviněn z podvodů (s kreditními kartami) a kybernetické trestné činnosti. Nejvyšší soud Izraele ovšem už pravomocně rozhodl, že Burkov vydán být může a ministr spravedlnosti jeruzalémské vlády o víkendu uvedl, že konečné rozhodnutí o vydání lze očekávat během několika příštích dnů. Klesá tím šance na návrat Naamy domů? To zatím nevíme.

 

Mezitím premiér Netanjahu v rozhovoru s Yaffou Issacharovou, matkou Naamy, uvedl, že udělá všechno, aby její dceři pomohl. Sama matka napsala Putinovi otevřený dopis, v němž uvádí, že jistě nechce, aby byl hodnocen historií jako ten, kdo stál v pozadí soudního představení, které nazvala jako Dreyffusova aféra 2.0 (odkaz na justiční skandál ve Francii z konce 19. století, při němž byl nespravedlivě odsouzen za údajnou špionáž pro Německo židovský důstojník generálního štábu, podplukovník Alfred Dreyfus). Paní Yaffa odmítla myšlenku, že by se její dcera mohla stát předmětem výměnného obchodu a apelovala na prezidenta, aby  se zasadil o to, aby byla propuštěna.

 

Lze namítnout: on má Putin možnost do této kauzy zasáhnout? Ano. Způsobem, který je uveden v dopise izraelského prezidenta Rivlina prezidentu Putinovi (obr. 1):

 

... obr. 1/

Rivlin v dopise opakuje to, co si myslí každý normálně uvažující člověk na této planetě: že Naama udělala vážnou chybu a přiznala svůj zločin, nicméně v případě mladé ženy, která nemá záznam v trestním rejstříku, bude mít přísný rozsudek dalekosáhlý destruktivní dopad na její život.

 

Rivlin připomněl Putinovi jeho pozitivní angažmá v rámci vydání ostatků padlého vojáka Zacharyho Baumela, které je v Izraeli vysoce ceněno, a požádal ho, aby jako projev milosrdenství a soucitu udělil Naamě mimořádnou milost. A to ruský prezident jistě udělat může.

 

Jak patrno, Naama není ve své zemi zapomenuta. Její nejvyšší představitelé dělají vše, aby ji zpoza mříží ruského vězení dostali ven.

FOTOODKAZY

 

Naama cvičící. Klikněte   ZDE

 

Naama šťastná. Na Srí Lance. Klikněte   ZDE

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 13.10.2019 21:55 | karma článku: 11,55 | přečteno: 301x