Blízký východ: Zahájena protiteroristická operace „Breaking Dawn“

Obyvatelé Izraele v oblasti přiléhající k Pásmu Gazy strávili noc z dnešek (6. 8. 2022) v krytech. Teroristé vypálili z Pásma přes 160 raket. Tentokrát je za touto agresí nikoli Hamas, ale Palestinský islámský džihád (PIJ).

 

Příměří skončilo. Po relativně delší době klidu, kdy se lidé „na jihu“ (jak je nazýván také region u hranic s Pásmem, nikoli pouze jižnější část země až k Eilatu) mohli těšit z mírového života, vyprovokovali teroristé další napětí. Navenek se to tak jevit nemuselo, ale v zákulisí připravoval PIJ další vražedné operace proti izraelským vojákům i civilistům.

 

Izraelské anglickojazyčné servery*/ informovaly od začátku týdne o protiteroristických operacích, které byly vyvolány poznatky tajné služby Šin Bet. V pondělí 1. 8. byl v Džanínu zatčen vůdce PIJ pro severní oblast Západního břehu (severního Samaří). Důvod: plánoval teror (což teroristé obvykle dělají a pak své zákeřné plány realizují).

 

Mezitím v Pásmu Gazy připravoval PIJ, jmenovitě jeho vysoký vojenský činitel Tayseer Al Jabari, vražedné útoky proti civilistům Izraele u hranic s Pásmem. Izraelem byl přes egyptské zprostředkovatele varován, aby od toho upustil, jinak přijde tvrdá reakce.

 

Al Jabari na v arování nedbal a v plánování teroru počítal. V pátek 5. 8. se mohl přesvědčit, že Izrael nemluví do větru. Chirurgicky přesnou operací jeho vzdušných sil byl ve svém bytě v Gaza City zlikvidován. Spolu s ním další členové jeho buňky. Dodejme, že Al Jabari měl na starosti raketový arzenál PIJ.

 

Následovaly raketové útoky na Izrael zmíněné v úvodu. V sobotu 6. 8. 2022 se na Twitteru izraelské armády (IDF) objevilo následující oznámení (obr. 1):

 

... obr. 1/Zdroj: Twitter izraelské armády.

 

Čteme v něm, že  kvůli bezprostřední hrozbě útoku proti izraelským civilistům, kterou představuje teroristická organizace Islámský džihád v Gaze, zahájila IDF operaci „Breaking Dawn“.

 

Izrael je tedy opět v horké fázi války proti terorismu. Zatím „jen“ s PIJ, mnohem silnější a vyzbrojenější Hamas se dosud drží stranou. Otázka je, jak dlouho. Ukáže vývoj v příštích dnech.

 

*/Prameny: Aktuální články na serverech The Times of Israel a The Jerusalem Post.

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 6.8.2022 8:49 | karma článku: 18,15 | přečteno: 305x