Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Anglikánské společenství: Otevřený rozchod ne, zásadní nesoulad ano

Ve dnech 11. až 15. června 2024 se konalo v koptském Konferenčním centru sv. Marka v Chatatbě severně od Káhiry důležité církevní shromáždění.

Nepořádala ho ovšem Koptská ortodoxní církev, ta pouze nabídla své prostory zástupcům některých církví sdružených v Anglikánském společenství. Přesněji Společenství anglikánských církví globálního Jihu – GSFA.

Anglikánské společenství sestává z více než 40 anglikánských nebo episkopálních církví nacházejících se na pěti kontinentech. Nejde tedy jen o nejznámější Anglikánskou církev (Church of England, v přesnějším překladu Církev Anglie), která má postavení jakési „matky“ společenství a její nejvyšší duchovní, arcibiskup z Canterbury (toho času Justin Welby), se těší pozici „prvního mezi rovnými“; resp. tak tomu bylo do nedávna.

GSFA sdružuje podle svého webu 11* řádných členů, 1** provincie je v procesu přistoupení a 3*** přidružené členy; vedle toho uvádí 13 **** dalších provincií globálního Jihu. Takováto množina v rámci Anglikánského společenství má svoji sílu. Bez ohledu na to, zda reprezentuje 75 procent všech anglikánů ve světě, což GSFA tvrdí, ale některé zdroje toto číslo zpochybňují.

* Episkopální/anglikánská provincie Alexandrijská/Církev Bangladéše/ Anglikánská episkopální církev Brazílie/Anglikánská církev Chile/Provincie Anglikánské církve Konga/Církevní provincie Myanmaru/Anglikánská církev v Severní Americe (není členem Anglikánského společenství)/Církevní provincie jihovýchodní Asie/Provincie Episkopální církve Jižního Súdánu/Provincie Episkopální církve Súdánu/Církev Ugandy.

** Církevní provincie Indického oceánu.

*** Církev konfesijních anglikánů Nového Zélandu/Diecéze Jižního kříže/Anglikánská síť v Evropě.

**** Anglikánská církev Burundi/Církevní provincie Střední Afriky/Anglikánská církev Keni/Anglikánská církev Melanésie/ Církev Nigérie (Anglikánské společenství)/Církev Pákistánu (Sjednocená)/Anglikánská církev Papuy Nové Guineje/Anglikánská církev Rwandy/Anglikánská církev Jižní Ameriky/Anglikánská církev Jižní Afriky/Diecéze sydneyská/Anglikánská církev Tanzanie/ Církevní provincie Západní Afriky.

Na tomto místě musím prozradit, proč o tomto setkání vlastně píšu, přesněji co mě na něm zajímalo nejvíce. Je to odpověď na otázku, jestli setkání v Egyptě přinese něco nového, pokud jde o zásadní nesoulad mezi GSFA a „mateřskou“ Anglikánskou církví v záležitosti žehnání stejnopohlavním dvojicím, které uzavřely před světskými úřady sňatek nebo registrované partnerství; v samotné Anglikánské církví ani jedno, ani druhé uzavřít nelze. Nicméně od prosince 2023 Anglikánská církev umožňuje udělovat požehnání homosexuálním párům a vypracovala k tomu příslušné liturgické texty. Není to ovšem svévolné rozhodnutí arcibiskupa Welbyho (Anglikánská církev nefunguje na „papežském“ principu), ale této zásadní změně předcházely vnitrocírkevní debaty a především souhlasné stanovisko dvou generálních synodů Anglikánské církve (únor a listopad 2023), přičemž většinu tento návrh získal vždy ve všech třech komorách každého synodu – ve sněmovně biskupů, sněmovně ostatního duchovenstva a sněmovně laiků. Na základě tohoto výsledku pak biskupové rozhodli, že požehnání bude možné udělovat od neděle 17. prosince 2023.

Zatímco progresivisté v Anglikánské církvi jásali, zastánci pravověrného anglikanismu, kteří v záležitosti intimních styků mezi homosexuály drží biblické učení, že je to ohavnost a hřích, byli nanejvýš zklamáni a pobouřeni. Ozvali se kritici nejen uvnitř Anglikánské církve, ale – a především – mimo ni. Mezi nejhlasitější odpůrce v Anglikánském společenství patří GSFA. Toto společenství od samého počátku žehnání homosexuálním dvojicím ostře odmítá a nejen to. Ačkoli rozštěpení ve smyslu odchodu členských církví a provincií GSFA z Anglikánského společenství nehrozí, dala GSFA na vědomí, že už nepovažuje canterburského arcibiskupa Justina Welbyho za formálního duchovního vůdce Anglického společenství (“první mezi rovnými“) a že Anglikánskou církev, jelikož se zpronevěřila biblickému učení i vlastní věrouce ve věci homosexuálních styků, už nepovažuje za „mateřskou církev“ celého společenství. Rozpad společenství tedy není na programu, ale zásadní názorový nesoulad tu je.

Tím se dostáváme k podstatě mého článku. Co nového přineslo v této věci červnové zasedání GSFA v Egyptě? Jednoduchá odpověď: Vůbec nic. V části B14 komuniké shrnujícího setkání v Chatatbě se říká, že pro všechny, kdo se rozhodli zůstat věrni historické biblické víře vyjádřené v anglikánských dokumentech (39 článků, Kniha společných modliteb, Ordinál – liturgická kniha a Kniha homilií) a v dalších textech společenství měl jihosúdánský arcibiskup Justin Badi, předseda GSFA, následující poselství (volně): „Ačkoli arcibiskup z Canterbury vyzývá, abychom kráčeli bok po boku, jeden druhému naslouchali a vycházeli spolu dobře, třebaže se neshodneme, primasové GSAF a já odpovídáme, že spolu nemůžeme chodit, protože by to bylo chození v hříchu, a to do té doby, dokud ti, kdo zbloudili, nebudou činit pokání.“ Jinými slovy, současný stav neumožňuje „mít jednotu na úkor Boží životodárné pravdy“.

Současně je ale v komuniké (článek B15) zopakováno ujištění z roku 2023, že GSFA nemá v úmyslu z Anglikánského společenství odejít a opustit tak jeho bohaté dědictví biblické víry. Naopak, odklon Anglikánské církve od biblického učení ve věci homosexuálních styků posílil odhodlání GSFA společně pracovat s dalšími pravověrnými anglikánskými uskupeními na reformě a obrodě společenství.

Závěr nemůže být jiný, byť není nikterak objevný. Opět se potvrdilo, že pravé biblické učení, z něhož vychází i pravověrné anglikánské učení týkající se homosexuálních vztahů, nedrží dnes „mateřská“ Anglikánská církev, ale ty církve společenství, které se proti žehnání homosexuálním dvojicím jednoznačně postavily. Na prvním místě církve a provincie sdružené v GSFA. (A odmítají také věc, o níž jsem se v tomto článku článku nezmínil, totiž souhlasit se službou duchovních, kteří žijí v homosexuálních vztazích.) Stále tedy platí prohlášení 12****** primasů GSFA vydané 20. února 2023, v němž poté, co generální synod Anglikánské církve z téhož měsíce poprvé souhlasil s požehnáním pro homosexuální dvojice, bylo konstatováno, že Anglikánská církev se zmíněnou novotou odchýlila od historické víry předané apoštoly, a proto se sama vyloučila z vedení Anglikánského společenství jako historická „matka“. Kromě toho 12 primasů sdělilo, že GSFA již nemůže uznávat současného arcibiskupa z Canterbury Justina Welbyho, „prvního mezi rovnými“ jako vůdce celosvětového Anglikánského společenství. Důvod: Z pozice svého duchovního úřadu církevní žehnání homosexuálním dvojicím podporoval.

****** Prohlášení podepsali anglikánští primasové Jižní Súdánu, Chile, Indického oceánu, Konga, Myanmaru, Severní Ameriky, Bangladéše, Ugandy, Súdánu, Alexandrie, Brazílie a Melanésie.

Postoj představitelů GSFA v této záležitosti je správný, protože je biblický. Buď homosexuální intimní styk hanebností a hříchem je, a Bible říká mimo jakoukoli pochybnost, že ano, anebo není. A pokud je, pak udělování církevního požehnání dvojicím žijícím v homosexuálním intimním vztahu je absurdní. Je výlučnou pravomocí státu rozšířit manželství také na dvojice stejného pohlaví, případně umožnit registrované partnerství. Křesťanské církve by na tom ve vlastním zájmu participovat svým církevním žehnáním neměly. Bohužel mnohé participují.

ODKAZY

Odkaz

https://www.christianitytoday.com/news/2023/march/anglican-conservative-gafcon-england-same-sex-blessings-bis.html

https://anglican.ink/wp-content/uploads/2023/02/Statement-of-GSFA-Primates-on-the-CofEs-Decision-regarding-Blessing-of-Same-Sex-Unions_20.pdf

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 27.6.2024 22:05 | karma článku: 0 | přečteno: 15x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Karlovarský festival očima běžného návštěvníka

Nejde o nic víc než o několik fotopostřehů člověka, který spolu s manželkou a fotoaparátem prošel Karlovy Vary od Domu České televize k hotelu Thermal.

29.6.2024 v 20:11 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Fotoblogy

Lubomír Stejskal

Festivalové ráno - s labutí rodinkou

„Honem, honem, běž k oknu!“ volala na mě žena a podávala mi fotoaparát. Byl jsem ještě v pyžamu a mířil do koupelny. Před námi je první den na karlovarském filmovém festivalu.

29.6.2024 v 8:43 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Fotoblogy

Lubomír Stejskal

Svět jinde: Z egyptské nejvyšší fotbalové ligy

Někdo se zabývá Babišem, někdo Fialou, někdo „dezoláty“ a „chcimíry“, někdo „pětidemolicí“ a „chciválky“, někdo píše na blogu o mezilidských vztazích, já se věnuji dění na Blízkém východě.

28.6.2024 v 23:19 | Karma: 0 | Přečteno: 6x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Ve vlastní věci aneb Rešerše

Vzhledem k obvinění ze strany některých blogerů a diskutujících na blogu DNES, že jsem posedlý blogerem Karel Trčálkem, trpím vůči němu obsesí, provozuji stalking a tak podobně, zpracoval jsem tzv. retrospektivní rešerši.

26.6.2024 v 8:32 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

EURO: Trochu jiný pohled na německou reprezentaci

Jmenovitě na dva její hráče, kteří jsou na současném evropském fotbalovém šampionátu součástí národního výběru.

23.6.2024 v 16:14 | Karma: 0 | Přečteno: 23x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na dálnici D1 havarovala dvě osobní auta, zasahoval i vrtulník

30. června 2024  11:20,  aktualizováno  11:33

Na dálnici D1 na 66. kilometru ve směru na Říkovice havarovala krátce před půl desátou hodinou...

Patrioti pro Evropu. ANO založilo novou eurofrakci s orbánovci a Svobodnými

30. června 2024  10:27,  aktualizováno  11:10

Babišovo Hnutí ANO, maďarský Fidesz a Svobodná strana Rakouska zakládají novou politickou alianci...

První červencové týdny bude kolem 25 stupňů Celsia, pršet má průměrně

30. června 2024  10:35

Otázka, jaké bude počasí, trápí na začátku prázdnin nejenom ty, kteří mají naplánovanou dovolenou....

Maskovaní ozbrojenci stříleli na svatbě ve Francii. Jeden člověk zemřel

30. června 2024  10:25

Jeden člověk přišel o život a čtyři další utrpěli zranění při střelbě na svatbě ve městě Thionville...

Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz
Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz

Pravidelné soutěže najdete také na našich sociálních sítích, především instagramu a facebooku.

  • Počet článků 4871
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 824x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium, od května 2024 přejmenovaném na Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal