Amanpourová se omluvila

Skandální výrok moderátorky a korespondentky CNN Christiane Amanpourové z 12. listopadu, v němž srovnala éru prezidenta Trumpa s barbarským řáděním nacistů během Křišťálové noci 1938, má svoji vynucenou tečku: omluvu.

 

Stalo se tak to, co se ve slušné a civilizované společnosti, byť stále víc narušované nepochopitelnými slovními excesy "politicko-korektních progresivistů", stát muselo. A po čem volala kromě jiných izraelská ministryně pro záležitosti diaspory  OMER YANKELEVIČOVÁ.

 

CHRISTIANE AMANPOUROVÁ  v pondělí 16. listopadu ve vysílání CNN uznala, že se k tomuto srovnání neměla uchýlit a omluvila se za jakoukoli bolet, kterou tím způsobila. „Hitler a jeho zlo samozřejmě stojí v historii zcela osamoceno.“ (Ve smyslu: není s ničím srovnatelné.)

 

Konec dobrý, všechno dobré? Formálně snad ano, pachuť z toho všeho ale zůstává.

 

Výkonný ředitel významné židovské organizace American Jewish Committee David Harris napsal Amanpourové v záležitosti jejího kontroverzního vyjádření otevřený dopis, který 16. listopadu zveřejnila některá media, mj. TIMES OF ISRAEL.

 

V něm najdeme i  toto doporučení, kterým by se v obecné rovině měli řídit nejen novináři, ale také politici všude na světě:

 

  • Opovrhujete prezidentem Trumpem? Máte strach z nejistého transferu vládní moci? Vyvolává ve vás obavy to, jak pošlapává pravdu a fakta? Samozřejmě, pokud je toto vaše přesvědčení, máte právo, ba dokonce povinnost o tom mluvit. Ale prosím: vynechte z toho Křišťálovou noc a holocaust. Je to zneužití historie.

 

Vážná slova k vážnému zamyšlení.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 17.11.2020 9:05 | karma článku: 32,08 | přečteno: 1350x