Alžběta II. Veliká

Co znamenala britská panovnice Alžběta II. pro obyčejného člověka z republiky ve středu Evropy? Byla synonymem pro důstojnost, kontinuitu, politické a církevní tradice, stabilitu.

Důkazem, že monarchistické zřízení má i v moderní době své místo v demokratickém světě – je rovnocenným systémem vedle republikánské formy vlády. Tu předčí svojí majestátností, respektem k historické linii sahající z dávných časů do současnosti. Královská koruna je symbolem toho nejlepšího, co obsahují slova konzervativní, konzervatismus.

 

To vše umocňovala samotná osobnost Alžběty II. Je málo takových, které by vyvolávaly tak přirozenou úctu a tak obrovský respekt.

 

Obrazně řečeno, je-li Británie „Velká“, pak její zesnulá královna je Alžběta II. Veliká. Nemohu nevzpomenout, že během celého mého dosavadního života, ačkoli se v Londýně vystřídalo patnáct premiérů – od Anthonyho Edena po Liz Trussovou – panovala v Buckinghamském paláci pouze ona.

 

Tato dějinná éra 8. září 2022 skončila. Budu na Alžbětu II. vzpomínat s hlubokou úctou a vděčností, neboť i pro člověka ze vzdálené republiky byla morální kotvou. Nadějí v každodenních turbulencích vezdejšího světa.

 

Nechť je její památka požehnána!

 

Hlavička -  Zdroj: Web BBC (levá část), Pixabay (pravá část).

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 8.9.2022 20:47 | karma článku: 16,21 | přečteno: 268x