Aktuálně k Naamě

Nadmíru optimisticky vyznívá zpráva, kterou médiím předložil rabín Šaya Deitch, vyslanec židovského náboženského hnutí Chabad, který v Moskvě navštívil vězněnou izraelskou občanku Naamu Issacharovou.

 

Nevěřím, že by se ještě našel někdo, kdo neví, proč je v ruském žaláři, ale kdyby přece jenom, zopakuji: Naama se v dubnu (2019) vracela z Indie přes Rusko do Izraele. Na moskevském letišti našli v jejím v Indii odbaveném zavazadle (nikoli kabinovém, ale v tom, které cestuje v nákladovém prostoru a s nímž se pasažér po odbavení setká až po příletu domů) necelých 10 gramů konopí. Byla obžalována z pašeráctví drog a odsouzena k sedm a půl roku vězení.

 

Její příběh na těchto stránkách průběžně sleduji – v naději, že zdravý rozum zvítězí a Naama bude osvobozena (v podstatě lhostejno zda verdiktem odvolacího soudu nebo milostí prezidenta Putina) a poslána domů.

 

Dnes bych se chtěl zmínit o výše uvedené návštěvě rabína Deitcha ve věznici. Podle zprávy portálu Arutz ševa (28/11/2019) rabín nabyl dojmu, že Naamin „duch je vynikající“. Je prý plná radosti a očekávání před nadcházejícím odvolacím stáním, které je naplánováno na 12. prosince.

 

Rabín Deitch dále poznamenal, že převoz Naamy z vězení, v němž byla před zahájením soudu, do současného nápravného zařízení byl pro ni blahodárný. Nyní je to pro ni mnohem lepší. Je to inteligentní dívka a všichni ji obdivují. Je to velmi dobré dítě. Personál i stráže se snaží chovat k ní  ohleduplně.

 

Věřme, že má rabín pravdu a není to jen optický klam.

 

Přímo v Izraeli promluvil o jejím případu v televizi i24NES ruský ambasador Anatolij Viktorov. Nic zásadního ovšem neřekl. Vyjádřil pochopení pro pocity matky a rodiny Naamy, uznal, že je to nepříjemná situace, nicméně zdůraznil, že nemůže komentovat soudní rozhodnutí. Přiznal nicméně, že v tisku, a dokonce i v Rusku, se objevily spekulace, zda se jednalo o spravedlivý rozsudek, ale dodal, že sám neví. Ambasador  je ale obeznámen s tím, že Naama byla prezentována jako cestující, která v Moskvě pouze přestupovala.

 

A o to nikoli v poslední řadě v této kauze  také jde, mohu dodat zase já.

 

V izraelském tisku se objevil rovněž názor, že Putin o Naamě nerozhodne (mluvíme o udělení milosti), dokud nebude v Izraeli ustavena vláda. Tuto spekulaci velvyslanec odmítl. Žádná spojitost mezi kauzou Naamy a vytvářením izraelské koaliční vlády prý neexistuje.

VIDEO/Odkaz

 

Ruský velvyslanec v Izraeli v tamní televizi i24NEWS. O Naamě je řeč od minuty 2:42. Odkaz   ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 29.11.2019 8:00 | karma článku: 6,79 | přečteno: 120x