Aktuálně: Elektronická víza do Egypta

Ve čtvrtek 27/4 skončil v Dubaji veletrh cestovního ruchu Arabian Travel Market. Se zajímavou informací na něm vystoupil egyptský ministr turistiky.

Yehia Rashed uvedl, že možnost získat víza do jeho země on-line formou bude zavedena od letošního března. Tato záležitost má jednu zajímavou souvislost.

 

Osmnáctého března 2015 jsem na svém blogu blogu informoval o tom, že turisté mířící do Egypta individuálně, tedy nikoli organizovaně s cestovními kancelářemi, nebudou mít od 15. května (2015) možnost pořídit si vízum na některém z tamních letišť, jak je dnes obvyklé. Jedinou možností mělo být pořízení víza přímo na egyptské ambasádě (konzulárním oddělení) v té které zemi, v případě českých zájemců o individuální cestu na egyptském velvyslanectví v Praze.

 

Toto rozhodnutí bylo ovšem začátkem dubna 2015 pozastaveno, a to do doby, než bude zaveden on-line systém udělování víz Electronic Visa System) . Žádný časový rámec tehdy oficiálně uveden nebyl. V praxi to znamenalo což znamená, že individuálně cestující turisté si mohli i nadále, tedy po 15. květnu 2015, pořizovat víza za 25 USD na egyptských mezinárodních letištích.

 

Nyní se vše jeví tak, že egyptské úřady potřebovaly dva roky na přípravu on-line vízového systému. V souvislosti s výše uvedeným se samozřejmě nabízí otázka, zda bude zrušena možnost koupit si vstupní vízum v Egyptě na letišti, jak tomu bylo dosud.

 

Naštěstí nikoli.(Alespoň zatím.)

 

 

Zpráva o této záležitosti, kterou přinesl 27/4 server Ahramonline, říká, že návštěvníci z těch zemí, jejich občané mohou získat vízum na letišti, elektronické vízum potřebovat nebudou. Jinými slovy, možnost koupit vízum na letišti zrušena nebyla (jak bylo v roce 2015 avizováno). Mezi tyto státy patří všechny země EU (tedy i ČR), dále Austrálie, Kanada, Chorvatsko, Gruzie, Japonsko, Nový Zéland, Norsko, Makedonie, Korejská republika, Ruská federace , Srbsko, Ukrajina a USA.

 

Další podrobnosti týkající se této záležitosti můžeme očekávat nejpozději v průběhu června.

... ministr Yehia Rashed./Zdroj: Daily News Egypt.

 

... ruch na veletrhu cestovního ruchu Arabian Travel Market v Dubaji./Zdroj: Dubai Tourism Linded In.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 28.4.2017 8:00 | karma článku: 12,39 | přečteno: 596x