Ad Cirkus Babiš

Blogerský přítel Tomáš Vodvářka napsal výstižný článek týkající se současných cest Andreje Babiše po českých zemích. S neméně výstižným nadpisem: Cirkus Babiš. Moje zásadní otázka: Je to kampaň?  

 

Nejde o to, co si o tom myslím já, vy, autor článku. Zajímalo mě, jak tuto „Tour de République Tcheque“ prezentuje sám šéf hnutí ANO.

 

Celé to bylo odstartováno, jak si jistě všichni dobře pamatujeme, v Průhonicích v pondělí 16. května 2022.

 

Náš server (na němž máme někteří své blogy, tedy iDNES) k tomu téhož dne uvedl, že ještě ráno Andrej Babiš odmítl, že by jeho tour po České republice měla být jakousi jeho kampaní. Ať už před komunálními nebo prezidentskými volbami.

 

Takže kampaň ne.

 

Ovšem už odpoledne v rozhovoru s Honzou Benešovským (obr. 1) na Rádiu Impuls Andrej Babiš pravil:

 

„Je to kampaň, je to navštěvování voličů. Cílem je uspět v příštích volbách. Komunálních, parlamentních, jakýchkoliv“.

 

Takže kampaň ano.

 

Čili kampaň nekampaň. A tak je pro u AB se vším. Ráno hot, odpoledne čehý. Popřít sám sebe? Žádný problém.

 

Udivující pro ledaskoho může být, že toto Babišovo popírání sebe sama nevadí třiceti procentům tuzemských voličů. Nahlédneme-li ale do myšlenkové pokladnice v českých internetových diskusích, zase takové překvapení to není. Budu-li volně parafrázovat jeden slavný Churchillův výrok:  Nejúčinnější způsob jak pochopit, proč má ANO setrvale kolem 30 procent preferencí, je přečíst si v debatě na serverech příspěvky  Babišových příznivců.  (T. Vodvářka je trefně nazývá „ultras“). A pak si je poslechnout na náměstích „u obytňáku“.

 

Proč jich je ale tolik?

 

Proč tolik Němců před válkou volilo Hitlera a Čechů po válce Gottwalda? Proč tolik Rusů podporuje Putina? Proč lidé tam či onde tak ochotně sednou na lep populistům? Proč …

 

Třicet procent pro Babiše, to je obraz naší společnosti. Leč pozor - je to jako ve sportu. Proč soupeř přesvědčivě zvítězil? Hrál tak skvěle, anebo my jsme hráli tak mizerně? Zásadní otázka, která by neměla chybět v uvažování antibabišovského demokratického bloku. Kdo chce, porozumí.

 

OSOBNÍ PŘÍLOHA

... obr. 1/Autor článku s moderátorem Honzou Benešovským (vlevo) na karlovarském filmovém festivalu. Známe se z doby, kdy jsme oba pracovali v jednom západočeském FM rádiu. Příjemné setkání po letech./Zdroj: Archiv autora blogu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 13.8.2022 15:28 | karma článku: 22,99 | přečteno: 617x