Trapné vítězství ruské drogové mafie

Ruská veřejnost se bouří proti uvěznění Jegora Byčkova - šéfa oddělení Fondu "Město bez drog", který svými aktivitami zřejmě zkřížil cestu místním drogovým bossům a lokální zkorumpované prokuratuře.

Jegor Byčkov Ruská veřejnost se bouří proti uvěznění Jegora Byčkova - šéfa oddělení Fondu "Město bez drog", který svými aktivitami zřejmě zkřížil cestu místním drogovým bossům a lokální zkorumpované prokuratuře.
Společnost v Rusku je pobouřená odsouzením k tři a půl letému trestu odnětí svobody šéfa okresního centra "Gorod běz narktotikov" (Město bez drog) Jegora Byčkova (23 let).
V březnu roku 2009 byl Jegor obviněn z únosu člověka a ublížení na zdraví vůči lidem, kteří procházeli rehabilitací v oddělení Fondu v Dolním Tagilu (Sverdlovská oblast). Prokuratura žádala 12 let odnětí svobody, ale proces byl skončen pro nedostatek důkazů o trestném činu.
Metody zbavení drogové závislosti, nebo chcete-li léčení drogově závislých, které se používají v této organizaci spočívají v tom, že narkomani jsou umístěni na delší dobu do speciálního zařízení, kde nemají přístup k drogám. Pacienti se dostávají do ambulance na základě písemně podepsané vícestranné smlouvy mezi Fondem, pacientem a rodiči nebo opatrovníkem pacienta. Souhlas s dobrovolným umístěním je tu prokazatelný.
Neochota prokuratury plnit svoji funkci tam, kde je to nejvíc zapotřebí, je obecně známá, ale o to více mnohé udivuje neobvyklá aktivita jejich členů v průběhu celého procesu proti Jegoru Byčkovi. Přesto, že se členové fondu včetně Jegora Byčkova nikdy před nikým neskrývali a ani během procesu proti Jegoru nebyl nikdo zatčen, si prokurátorka Kuznětcová vyžádala ochranu své osobnosti speciální jednotkou a udělala z procesu skutečnou show. Při vyhlášení rozsudku došlo ke tragikomické situaci, kdy prokuratura nebyla schopná zajistit, aby na lavici poškozených seděli oběti.
Proti uvěznění Jegora Byčkova vystupují nejen řadoví občané (početné akce na podporu), ale také některé celebrity. Prezident Ruska Dmitrij Medvěděv slíbil prošetřit daný případ, ale veřejnost se ke slibu staví spíše skepticky, hlavně proto že dřívější podobné sliby Medvěděva neměli žádný kladný výsledek.
Každý chápe, že Jegora "objednali" ti, proti kterým bojoval. Stát ho teď strčil do kriminálu, tj. tam, kde sedí ti distributoři, kteří byli zatčeni během společných akcích Fondu a státního protidrogového oddělení.
Myslím, že v českých médiích se toto téma ještě objeví, protože proces (a rozsudek) s Byčkovým je drsný i pro Rusko. Trochu zavádějící titulek uvádí Topky.sk: Unášal a väznil narkomanov, aby ich vyliečil

Autor: Dmitriy Lovermann | pátek 22.10.2010 11:30 | karma článku: 12,69 | přečteno: 1070x
  • Další články autora

Dmitriy Lovermann

Kde se prodávají manželky..

10.9.2009 v 15:02 | Karma: 10,18

Dmitriy Lovermann

Není zebra jako zebra

9.9.2009 v 17:48 | Karma: 6,97

Dmitriy Lovermann

Abilénský paradox

5.9.2009 v 21:16 | Karma: 6,39