SDH Třinecko

Při pohledu na katastrofu, která nyní probíhá v NP České Švýcarsko, můžeme sledovat sílu živlů. Je na místě smeknout a poděkovat všem hasičům, policistům, vojákům, záchranářům a dobrovolníkům, kteří se podílejí na zvládnutí tohoto

obrovského požáru.
Před přírodními živly jako je oheň, voda a vítr nás už více jak 160 let chrání hasičské sbory. Přesněji první placený sbor v České republice vznikl v roce 1853 v Praze, ty dobrovolné pak vznikaly o rok později. Hasiči tady pro nás jsou, a to jak ti profesionální, tak ti dobrovolní. Byli tady při povodních v roce 1997, také loni při tornádu na Břeclavsku a Hodonínsku a jsou zde i teď.

Plně naplňují heslo: Bohu ke cti, bližnímu k pomoci.

V Třinci máme jak profesionální, tak dobrovolné hasiče. Ty profesionální můžeme vidět v Integrovaném výjezdovém centru na ulici Frýdecké. Budova, jejichž majitelem je Moravskoslezský kraj je nádherná a je v blízkosti centra i obchvatu což je výhodné.

Horší je to se stavem Hasičských zbrojnic dobrovolných hasičů. Všechny mají společnou věc a to, že byly vybudovány v minulém století. Sbory jako SDH Dolní Lištná, SDH Guty, SDH Oldřichovice, či SDH Karpentná, všechny mají šedou smutnou budovu s nevyhovující kapacitou, špatným zázemím a voláním po rekonstrukci. Když si srovnáme okolní obce jako například nové budovy v SDH Vendryně, SDH Bystřice nebo SDH Nýdek. Jako by se chtělo říct, že v Třinci dobrovolné hasiče nechceme. Smutně vypadá i pohled do těchto zbrojnic, kde nalezneme staré dopravní automobily zn. Avia.

Investice do ,,dobráku‘‘ probíhá ve fázi udržovací, nikoli pokrokové.
A to nezapomínejme, že pomáhají i při tvorbě kulturních akcí v městských částech, jsou aktivní v práci s mládeží, můžeme je vidět i při úklidových činnostech ke Dni Země, a mnoho dalších aktivitách.

Podpora do bezpečnosti a podpora hasičstva je neustále potřeba, protože nikdy nevíme, kdy budeme hasiče potřebovat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Robin Lotko | středa 27.7.2022 15:29 | karma článku: 8,85 | přečteno: 207x
  • Další články autora