Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nové zákony profesora Parkinsona

Ani nevím, jestli jsem ji od někoho dostal, nebo si ji sám kdysi koupil v antikvariátu. Je to malá, útlá knížečka, rozsahem nevelkým, ale velmi obsažná. Zákony profesora Parkinsona v Česku naposledy vyšla v roce 2003 v uceleném vydání s kresbami výtvarníka Vladimíra Renčína. Já jsem ovšem pracoval se starším vydání z 60-tých let. Když jsem si tak procházel jednotlivé zákony, ať už ty, týkající se efektivity státní správy, anebo fungování státního aparátu obecně, nedalo mi to, abych přemýšlel nad jejich aktuální platností. V podstatě to, co v knize její autor Northcote C. Parkinson píše, platí i dnes, nicméně mnohé z těch zákonů, (byť se povětšinou týkají britských reálií) jakoby moderní doba překročila. Tak vznikl můj troufalý nápad doplnit ji alespoň o několik nových zákonů.

Asi nemusím vysvětlovat, který ze zákonů uvedených v článku ilustruje tento obrázek

Ten zákon zní: „Efektivita konkrétních projektů (např. koncepcí a plánů) se na evropském kontinentu měří mírou vynaložených finančních prostředků.“ Klasickým příkladem tohoto zákona z hlediska nadnárodních (či jinak trans-nacionálních) institucí je udržování projektu jednotné evropské měny i přes jeho ekonomickou neefektivitu. Zákon ovšem platí i na úrovni států. Tento článek píšu v době konání celostátních maturit a obávám se, že přes zjevné nedostatečnosti tohoto projektu se dnes v tomto státě nenajde jediný úředník, který by novou podobu maturitních zkoušek nejenom zpochybnil, ale otevřeně by hovořil o návratu ke starým maturitním zkouškám. Oba projekty nejsou samozřejmě jedinými příklady tohoto zákona, sami si určitě vzpomenete na některý z neefektivních projektů vašeho kraje či vaší obce, jejichž životnost byla prodlužována úměrně s mírou již vynaložených finančních prostředků.

Druhý zákon, který mne v této souvislosti napadá, se od toho prvního moc neliší, do jisté míry s ním souvisí, a zněl by: „Hodnota a míra efektivity státního aparátu je často posuzována podle obecných statistických údajů.“  Ti, kteří se ohánějí statistickými daty, aby podepřeli svá tvrzení, anebo i efektivitu vlastního výkonu, nejsou jenom úředníci, politici a koneckonců třeba i novináři. Stačí se zaposlouchat do každodenního hovoru, abychom zjistili, že velmi mnoho lidí argumentuje statistickými daty, mnohdy řádně upravenými. To už ani nehovořím o těch, kteří statistická data rovnou přeskočí k tvrzení typu: „Muži/ ženy jsou takoví a takoví, Rómové jsou takoví, bohatí lidé jsou takoví, politika je taková, příznivci levice/ pravice jsou tací (atd.), které pak vydávají za fakta (tedy jakési nezpochybnitelné pravdy).

Další zákon by mohl znít: „Produktivita jednoho úředníka se měří podle objemu formulářů, které dokáže vyplnit, ale nedokáže je vysvětlit.“ S úřadem (ať už českým či zahraničním) měl zkušenost už každý z nás, stejně tak jako s vyplňováním mnohdy neskutečně zbytečných kolonek ještě zbytečnějších formulářů. Nemusím asi zdůrazňovat, že se kolikrát v těch formulářích nevyznají sami úředníci a buďme spravedliví, ne vždycky je to jenom jejich vina. Na to by totiž navazoval zákon, který by zněl: „Hodnota jednoho formuláře je přímo úměrná počtu stránek doplňujícího materiálu k němu.“  

Pro české prostředí mě ještě napadá poslední zákon, který  úmyslně formuluji kategorickým způsobem: " Po obdržení funkce arogatní budeš." 

Autor: Pavel Lopušník | středa 22.5.2013 9:58 | karma článku: 13,56 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

Pavel Lopušník

Nežijeme tak trochu postaru? (Glosa)

Svět je pro ně černý nebo bílý (a to doslova). Přijímají pouze našince a cizince či ty, kteří si dovolí vznést kritické stanovisko, automaticky posílají za hranice naší země, kde by sami měli chvilku žít. Zatvrzele hájí svobodou slova (tu vlastní samozřejmě), ale druhým ji rádi upírají ve své snaze za každou cenu přesvědčit všechny okolo, že jenom oni mají pravdu. Jsou věčně existenčně nespokojení (můžeme se ptát, čí je to vina), ale za to jim velké sebeuspokojení přináší, když mohou druhé urážet a osočovat. Dělá jim dobře, když je za to někdo pochválí, jenom s tím jsou ochotni diskutovat. Velmi často ty svoje urážky zaměňují za věcný názor, podle nich ten jediný správný samozřejmě, o kterém se domnívají, že jím plavou proti proudu. Často tak připomínají puberťáka, který vidí hrdinu v každém, kdo dokáže poslat své rodiče někam. Zásadně neargumentují, jsou spokojení s jednoduchými „pravdami“, které vnímají jako dogmatické. Naproti tomu druhé rádi poučují, hlavně o těch svých „pravdách“. Svět vnímají ploše, pochopit jiné dimenze problému je nad jejich síly a co je horší, jejich vidění je v současném Česku oblíbené.

7.12.2013 v 10:28 | Karma: 9,30 | Přečteno: 472x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Vztah EU a Evropy je vytvářen uměle (Komentář)

Ve většině diskusí (laických ale i odborných) o EU se vzájemně zaměňují dva termíny a to Evropa a Evropská Unie. Ti, kteří za současné situace uvažují o případném vystoupení své země z EU, musí počítat s tím, že na své racionální argumenty často dostanou jenom plané emocionální odpovědi. Za tu nejméně racionální považuji odpověď typu: Česká republika by vystoupením z EU přestala patřit do Evropy. Tuto odpověď většinou diskutující považují za definitivní a považují ji za natolik silný argument, že proti němu nelze nic namítnout. Je to však jeden z „argumentů“, který zpochybnit lze a který jenom ukazuje na slabiny obhajoby samotné existence současné podoby EU.

30.11.2013 v 12:53 | Karma: 20,03 | Přečteno: 569x | Diskuse| Ostatní

Pavel Lopušník

Profesore Masaryku, už vás zase potřebujeme (Komentář)

Po celé republiceexistují zdravotnická zařízení, kde v roli sestřiček nebo pečovatelek naleznete řádové sestry. Osobně jim tu službu, kterou vykonávají, nezávidím a nedokážu si představit někoho, kdo by je při jejich práci zatěžkával pravidlem o nežádoucí pokrývce hlavy, kterou by na přímý pokyn musely ihned sundat. Je zajímavé, že v případě jiného náboženství tato tolerance k pokrývce hlavy, jako povinné náboženské výbavy v České republice neplatí. V čem je tedy pozice dvou v islám věřících žen, které trvají na nošení šátků v profesy zdravotní sestry, jiné, než v případě jeptišek, kterým podobné náboženské pravidlo ukládá povinnost nosit pokrývku hlavy i při výkonu své profese?

10.11.2013 v 20:59 | Karma: 11,23 | Přečteno: 692x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Nebudu cestovat v posledním vagónu metra (Glosa)

Je osmá hodina ráno a já nastupuji v Holešovicích do metra. Na Muzeu přestoupím na zelenou linku A, abych se včas dostal na Floru, kde mám pracovní schůzku. V jedné ruce svírám časopis, druhou se přidržuji madla a přitom sleduji své spolucestující. Mladí mají sluchátka na uších, pár cizinců se zmateně kouká do mapy, několik lidí si dělá něco na tabletech, zbytek čučí do novin. Všichni se starají více o sebe než o druhé a koneckonců, proč ne. Problému má každý z nás až nad hlavu. Na Florenci se vagón trošku uvolní, ale sednout se mi nechce. Jezdím tady dost často a vidím, co za lidi si občas na sedačky sedá. Na některých z nich jdou rozeznat mapy vytvořené podivnými (možná i biologickými) tekutinami. Tak nějak si neumím představit, jaký pak smysl mají nové „flirtovací“ vagóny, které se teď v listopadu do pražského metra zavádějí.

9.11.2013 v 20:32 | Karma: 13,43 | Přečteno: 784x | Diskuse| Ostatní

Pavel Lopušník

Voliči mají, co chtěli, tak proč jsou tak překvapeni? (Glosa)

V četných povolebních komentářích byla cítit nedůvěra ve strany, které dosáhly volebního vítězství. Jen velmi málo komentářů si však položilo (podle mého soudu) zásadní otázku: „Oč voličům vlastně jde?“ Není současná situace v ČSSD jenom dovršení boje o koryta a nebylo možné tuto situaci, alespoň ze strany Haška (pána, jemuž v Brně dávají indiánské jméno „Ten, který sedí na více židlích) předpokládat? A nakonec, nečekají nás podobné revolty ve všech parlamentních partajích. Už z tohoto důvodu jsou překvapivé reakce (nad aktuální politickou situací) některých voličů minimálně úsměvné.

28.10.2013 v 10:30 | Karma: 10,35 | Přečteno: 491x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
Jsem zatím student a začínající žurnalista

Seznam rubrik