Ropák - největší ekolog

 Největší přínos pro záchranu planety přinášejí firmy, o kterých si myslíme, že právě ony Zemi škodí nejvíce. Podle kodexu blogera nemohu napsat jejich jména, ale i tak je našinec pozná.  

Ve speciálu časopisu E 15 jsem narazil na Top rating firem, které svým přístupem „odpovědně a komplexně přispívají k řešení otázky udržitelného rozvoje“. Aliance BSP, což znamená „byznys pro společnost“, již pošestnácté vyhlašuje ty nejlépe hodnocené. Hodnotí se v oblastech: strategie, HR a diversita, dodavatelsko-odběratelský řetězec, životní prostředí, podpora komunit. Jsou hodnoceny zvlášť velké a zvlášť malé firmy.

 

Právě v Top hodnocení velkých firem jsem seznal, jak se ekologové, co se týče znečišťovatelů životního prostředí, mýlí. Tak například největší limonádová firma má rating 84 procent a v řebříčku časopisu je třináctá, mne ten jejich sladký černý nápoj chutná, takže nic proti. Je zde například pojišťovna, do které cpete peníze horem dolem a běda, když nezaplatíte povinné ručení, nebo cokoliv opominete, máte smůlu a nervy nadranc. Zde nejde o ekologii pro Zemi, ale o sociální ekologii. Totéž platí i o obchodních řetězcích, které se též dostaly mezi vyvolené.

 

Jsou zde telefonní i počítačové společnosti, pivovar i tabáková společnost. Nejvíce jsem se pozastavil nad tím, že se do čelných pozic hájících planetu dostaly automobilová a energetická společnost, tedy firmy, které náš svět zamořují nejvíce. Je to divné, ale pak jsem se podíval na složení poroty: byla zde koordinátorka zahraniční spolupráce z technologické agentury ČR, HR manažer pojišťovny, poradkyně prezidenta a generálního ředitele pro mezinárodní organizace EU ze svazu průmyslu a dopravy ČR, programový ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Jména neuvádím, neboť persony jsou zaměnitelné a nepodstatné, důležité je, co zastupují – průmysl, dopravu, stavebnictví a bankovnictví.

 

Jediný člen poroty, který má v popisu práce ekologii byl vedoucí oddělení udržitelného rozvoje Jan Mareš z Ministerstva životního prostředí. Toto ministerstvo patří hnutí Ano, jeho hodnocení je tedy třeba brát s rezervou. Některé hlasy možná přibyly podle toho, jak ohlodanou kost firmy odhodily ve prospěch ekologických a sociálních projektů. Ptát se, proč k hlasování nebyly přizvány hnutí Duha, Děti země, Greenpeace, by bylo naivní.

 

Celé zvláštní číslo časopisu je věnováno Public Relations, podobných „lahůdek“ je zde víc. Nakonec, když mohl dostat Jásir Arafat Nobelovu cenu za mír, proč by nemohl být Ropák – největší ekolog.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Lněnička | pondělí 2.12.2019 15:41 | karma článku: 7,53 | přečteno: 326x