Recept na inflaci, Michl a jiné lapálie

Nový šéf ČNB Michl v rozhovorech o inflaci často připomíná slova Aloise Rašína: „Pracovat a spořit“. Jeho krédem je: „Já bych nikomu nepomáhal.“  

Jakoby nebylo už tak zle, přichází do čela národní banky podivný muž, dosazený Zemanem, či spíše jeho hradní kamarilou, u něhož se nedá předpokládat, že by měl jakýkoliv smysl pro solidaritu s lidmi postiženými inflací. Jeho slova v rozhovorech a článcích svědčí o naprostém autismu ve věcech sociálních. Jedna z jeho žertovných rad jak ušetřit je, že oproti Klausovi, který sjezduje, on chodí na běžkách. Choďte na běžkách!

 

Ze špatně placené práce, která v Česku převládá, toho příliš mnoho nenašetříte. Pohádky o pracovitosti a šetření ať si fanatičtí vyznavači kapitalismu, Miltona Friedmana a trhu bez přívlastků strčí, víte kam? Ostatně dají se vyslechnout i další hraběcí rady od študovaných ekonomů:

 

Snižte si teplotu o jeden stupeň, noste svetr. Jezděte pomaleji. Nakupujte uvážlivě, nekupujte zbytečnosti. Žijte zdravě. Omezte své dovolené, omezte všechno, omezte svůj život, utáhněte si opasky, to nám doporučují lidé s nadstandardními příjmy. V podstatě nám radí, že bychom nejlépe udělali, abychom zhebli, lépe by jim pak vycházela čísla jejich finančních machinací.

 

Pro pana Michla, Klause, bankéře, byznysmeny, podnikatele a celou chátru horních několika tisíc, jsme jen lidské zdroje, které lze vždy vyměnit; položky na straně výdajů, oni se již třesou na dobu, kdy budou zaměstnanci nahrazeni roboty. Naše osudy je naprosto lhostejné!

 

Hlavní vlastností lidí jako je Michl je naprostá přezíravost. Demokracie je pro ně jen vratká brzda jejich zájmu: navyšování zisku, ať se děje, co se děje. Je jen škoda slov psát levičáckou mantru, že chudí chudnou a bohatí bohatnou.

 

Kapitalismus podněcuje agresivitu a bezohlednost, vlastnosti, které jsou zde vzletně nazývány jako soutěživost a individualismus. Arogance a bezohlednost nařvaných podnikatelů vůči zaměstnancům, arogance a bezohlednost státních úředníků vůči občanům. Kapitalismus se nejlépe snoubí s totalitou, příkladem je Čína. Jeho nosným prvkem je vůle k moci.

 

Není vůbec žádný div, že v oligarchy ovládaném Rusku, ve státě, kde život nemá žádnou cenu přerostla arogance, bezohlednost a naprostá nespokojenost se stavem věcí v otevřenou agresi vůči Ukrajině. Stále zhoršující se podmínky k životu v naší zemi mohou vést k otevřené nespokojenosti, potažmo agresi, která by se dala kanalizovat vyhlášením ozbrojené pomoci Ukrajině. Tisk by kdákal o hrdinství a statečnosti našich vojáků, mocní by byli v ažůru.

 

Vlastně vůbec nejde o inflaci, Michla nebo třeba Kalouska, který se má prý stát členem dozorčí rady VZP, jde o celý zločinný systém, který ze stále více lidí dělá občany druhé kategorie, jde o to jak dlouho se necháme oblbovat ideologií, která podněcuje nenávist jednoho vůči druhému?

 

Zatím se stáváme obětmi zvůle mocných.

https://www.cnb.cz/cs/verejnost/servis-pro-media/autorske-clanky-rozhovory-s-predstaviteli-cnb/Na-inflaci-padnou-uspory-musime-si-klausovsky-utahnout-opasky/

https://www.cnb.cz/cs/verejnost/servis-pro-media/autorske-clanky-rozhovory-s-predstaviteli-cnb/Klausova-draha-permanentka/

I v teplém počasí, když není sníh choďte na běžkách, ušetříte

 

Autor: Jan Lněnička | úterý 17.5.2022 23:39 | karma článku: 14,96 | přečteno: 438x