Jak budeme hlasovat, tak budeme žít, aneb hoďte manžela do urny.

Mnozí poznali, že název článku je parafráze na socialistické heslo „jak budeme pracovat, tak budeme žít“, zároveň se nejedná přímo o manžela, nýbrž o jeho hlasovací lístek.  

Začátkem října by měly být volby. Hlasovat se má do zastupitelstev krajů a do třetiny Senátu. Je tu však háček, někteří naši spoluobčané budou kvůli nemoci Covid 19 v karanténě, tím pádem ztratí právo jít k volbám. Na tuto skutečnost upozornil náměstek ministra Mlsna: „Když krajská hygienická stanice nařídí karanténu, tak je to podle volebního zákona překážka výkonu volebního práva. V takovém případě člověk nevolí a ani za ním nejede přenosná urna.“

 

Nikdo neví, kolik lidí bude v říjnu v karanténě? Nikdo neví, zda by právě jejich hlasy změnily volební preference. Dovedete si představit, že Trikolóra, Svobodní, SDS, tedy strany na hranici volitelnosti by se kvůli několika potencionálním hlasům koronavirových chabrusů nedostaly do senátu nebo krajského zastupitelstva? Těch soudů kolem! Nové volby! Úřednická vláda! Skrutinia a podobné blbinky! Proto by bylo dobré něco vymyslet.

 

Ministr vnitra Jan Hamáček představil čtyři varianty: „Jde o možnost odvolit z vozidla, zřízení zvláštních volebních okrsků, hlasování prostřednictvím zástupce a výjezd speciální volební komise, která na vyžádání voliče dorazí na místo jeho bydliště." Na přetřes se dostává i otázka korespodenčních voleb. Každé z navrhovaných možností má však nějaký legislativní háček. Znamenala by změnu volebního zákona, potažmo Ústavy. V listině základních práv a svobod čteme: Volební právo je všeobecné a rovné a vykonává se tajným hlasováním. Podmínky výkonu volebního práva stanoví zákon.“ I tady narážíme na ten zpropadený zákon: „Lidé, kteří mají omezenou osobní svobodu z důvodu ochrany zdraví obyvatelstva, nemají volební právo.“

 

V minulých krajských volbách v roce 2016 se voleb účastnilo 34,5 procent voličů, v doplňovacích volbách do senátu 33,5 procent. Máme-li 16 000 nakažených, při 35 procentech nám vychází číslo 560. Jenže bohužel nevíme kolik lidí bude v karanténě, tudíž je to číslo matoucí. Aktuální informaci o počtu lidí v karanténě nelze dohledat. I tak budou mít poslanci s koronavirovou kvadraturou kruhu dost práce. Otázka je, zda to nebude práce zbytečná. Budou mít lidé v karanténě náladu jít k volbách, když i v časech klidu a míru se jich účastní ani necelých 35 procent?

 

Ale ouha! Než jsem dopsal článek, slyším z radia, zároveň čtu na Seznamu: Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna už v úterý popsal Seznam Zprávám tři varianty, na kterých se strany shodly – drive-in volba z automobilu, zavedení zvláštních volebních okrsků například pro domovy seniorů v karanténě nebo výjezdy speciální volební komise do bydliště voliče. To potvrdil i ministr vnitra Jan Hamáček na tiskové konferenci.“

 

Jak je vidět, strany zamakaly. Jak je možné, že pan najednou Mlsna změnil názor? Již mu přestalo vadit, že lidé v karanténě nemají právo volit? Zákon nezákon volit se bude! To, že některé strany volby napadnou je nabíledni. Ústavní soudci se zas zapotí.

 

Volby tedy budou, účast bude zřejmě nízká, nyní nabízí otázka koho volit? Mají-li všechny strany téměř stejné programy, tedy abychom se my měli dobře, ale do jejich šlechetné práce jim nemluvili, aby oni mohli pro naše blaho usilovně makat, je těžké si vybrat.

 

Jak budeme hlasovat, tak budeme žít, již neplatí. Dnes platí: „Co my vám slíbíme, to vám nikdo nedá." Pro nás voliče z toho vyplývá otázka, zda vůbec jít k volbám, nebo místo toho navštívit naše předky, kteří si v klidu odpočívají na hřbitově.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jednani-stran-volby-senatni-komunalni-koronavirus-karantena.A200728_094059_domaci_kop

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/hamacek-oznamuje-jak-budou-na-podzim-volit-lide-v-karantene-114825

Pro nás voliče z toho vyplývá otázka zda vůbec jít k volbám, nebo místo toho navštívit naše předky, kteří si v klidu odpočívají na hřbitově.

 

Autor: Jan Lněnička | středa 5.8.2020 13:01 | karma článku: 6,47 | přečteno: 245x