EET - poslední úder

Když nejde vybrat peníze od bank, nadnárodních firem a oligarchů, obrátí se státní kasa na občany. Nadnárodní firmy jsou lákány štědrými investičními pobídkami, oligarchové své zisky optimalizují nebo směrují do daňových rájů.
sorry jako

EET, tedy kontrola tržeb, se nevztahuje ani na pojišťovny, investiční společnosti, držitele poštovní licence, obchodníky s cennými papíry nebo podnikatele v energetice. Třetí a čtvrtá vlna evidence tržeb má začít  1. května. Proces nejde zvrátit. Abychom jakž takž udrželi sociální stát, musí na něj doplácet ti, které tento stát nepodporuje. Nemyslím tím jen podnikatele, do státní kasy nejvíce přispívá vysoké zdanění práce zaměstnanců.

Z hlediska konspiračních teorií EET přispívá mocným, k ochraně a jejich zájmů. Z hlediska těch. kterých se to týká, je to slušně řečeno otrava. Zajímalo by mne, kolik stojí úřednický aparát, který to celé zpracovává?

 "Jsme v situaci, kdy miliardáři často platí nižší daně, než jejich uklízečka nebo sekretářka. To je šílené,“ řekl agentuře AP poradce společnosti Oxfam Max Lawson. To ještě nebyli v Čechách, u nás jsou bohatí navíc dotováni penězi z EU. Progresivní daň, která by případné nerovnosti mohla aspoň částečně vyřešit, je podle ekonoma Pavla Kohouta také k ničemu: nejvíce postižení by byli pracovníci, jejichž příjmy jsou okolo 50 až 100 tisíc, superbohatí si vždycky najdou cestu k daňové optimalizaci (viz výše).

V každém případě, díky DPH, daně platíme všichni. Daně platí děti, důchodci i invalidé, takže i když tito jsou leckde zvýhodněni, peníze se ve formě DPH státu vrátí. Nejkomičtější je zdanění piva, které je nyní hitem vtípků na sociálních sítích: „Jaká je daň, když si nechám natočit pivo do půllitru a vyleju ho z okna?“ Inu, jsme v Čechách.

Vrátím se k EET. Opoziční strany slibují, že toto opatření zruší. Možná ano, ale počítat, že právě ony vyřeší nesouměrnost příjmů zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných oproti nejbohatším Čechům, je nesmysl. Lidé proti konglomerátu moci ekonomické a politické nemají šanci.

Od počátku civilizace tedy stále platí obecně známá teoréma: práce je poslední zoufalá možnost, jak přijít k penězům.

https://www.penize.cz/podnikani/406175-rozsireni-eet-neutece-skoro-nikdo-projdete-si-co-schvalili-poslanci#element_11_8643

https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-trhy/studie-nerovnost-nikdy-nebyla-vetsi-osm-bohacu-vlastni-vic-nez-pulka-lidstva.A170116_142454_firmy-trhy_pave

 

Autor: Jan Lněnička | pondělí 10.2.2020 16:17 | karma článku: 30,93 | přečteno: 1992x