Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dále od cyklisty dále!

„Řidič bude muset při předjíždění míjet cyklistu nejméně ve vzdálenosti 1,5 metru. Kde je povolena rychlost 30 kilometrů za hodinu, bude muset předjíždějící řidič dodržet vzdálenost nejméně jeden metr.“  

Bylo by hezké, kdyby se takový odstup dodržoval, na některých silnicích se tato vzdálenost dodržet nedá, stačila by ohleduplnost. Z mé zkušenosti cyklisty vím, že pro dost řidičů je ohleduplnost cizí slovo. Usednutím do svého vozu se z normálního člověka stává agresivní primitiv.

Pokud má automobilista před sebou cyklistu a jede v protisměru auto, má tedy před sebou překážku, měl by podle předpisů, nechat projet auto v protisměru. Náš automobilista však má naspěch, on přeci jet musí! Na silnici se tak octnou vedle sebe dvě auta a cyklista, v horším případně dvě auta a cyklista v příkopě.

Při třiceti kilometrech se vzdálenost může zkrátit na jeden metr, v našem městečku na jednom nepřehledném úseku třicítka je, ale ještě jsem neviděl, že by zde tou rychlostí někdo jel a málokterý řidič je ochoten na tomto krátkém úseku zpomalit a jet za cyklistou, naopak musí se k němu co nejvíc přiblížit, a pak honem rychle, těsně vedle kola, vyrazit kupředu.

V tomto případě ohrožuje nejen sebe, ale i automobilistu, který by jel náhodou proti a samozřejmě cyklistu. Myslí takový člověk vůbec? Těch pár vteřin by ho zabilo? Osobně se na frekventovaným silnicích pokud možno vyhýbám. I tak mi nějaký netrpělivec zabočil  na vedlejší cestu těsně před předním kolem. Děs!

Kapitola sama pro sebe jsou trubci, tito řidiči troubí vždy, ať oprávněně nebo neoprávněně, když je cokoliv rozčílí. Tyto exempláře bych poslal na vyšetření na psychiatrii a kvůli labilní psychické dispozici bych jim odebral řidičské oprávnění. Když chtějí troubit, ať jdou troubit třeba Na Vlachovku. Psychické testy prý dělají taxikáři, proč je nedělají všichni řidiči? Třeba k tomu někdy dojde, vždyť auto může být i zbraň.

Ze strany řidičů se ozývají námitky, že cyklisté jezdí vedle sebe a nejdou předjet a neberou ohledy na automobily. Vězte tedy, že podle mého tato vystajlovaná bezohledná cháska, která vám překáží, jsou právě ti řidiči, kteří vystoupili ze svých kár a přesedli na svá drahá kola. Ovád zůstane ovádem.

Krom toho, jestliže se volá po bezpečném odstupu mezi kolem a automobilem, je třeba si uvědomit, že cyklista je na silnici mnohem zranitelnější, než ten kdo sedí v autě. Srážka s kolem může poničit akorát lak auta, cyklista to odnese mnohem hůř.

Každý řidič se cítí být tím nejlepším jezdcem a ostatní jsou podle něj břídilové. Můj dojem z řidičů je opačný, řekl bych, že většině řidičů volant do ruky nepatří, měli by si zkrátka přiznat, že na silnici nemají co dělat. Zkrátka, jak již jsem psal, zrušit osobní dopravu a nahradit ji veřejnou nebo sdílenou a bylo by bezpečněji.

Když jsem zjistil, že jsem na autostrádách nebezpečím jak pro sebe, tak i pro ostatní, vzdal jsem se řízení. Ulevilo se mi. Jak krásné je jezdit vlakem. Mohu prožívat kouzelnou cestu, nebo si rozevřít knížku a číst si.

Udělejte to také!

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-predjizdeni-cyklistu-zakon-o-provozu-na-silnicnich-komunikacich-exekuce.A210414_080518_domaci_kop

V poschoďáku zásadně nahoru

"Nejlépe se fotí nádraží," Josef Švejk.

Autor: Jan Lněnička | středa 5.5.2021 18:29 | karma článku: 9,45 | přečteno: 370x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Faux pas českých politiků

Všechno začal Václav Havel svými tříčtvrťáky na přehlídce, přidal se Václav Klaus se znárodněním pera v Chile, ani vrávorající klíčník Miloš Zeman nezůstal pozadu, dnes máme faux pas denně...

19.12.2023 v 18:26 | Karma: 27,82 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

České dráhy - úprava cen a ekologie

Přesněji to ČD nazývají úprava kilometrického tarifu, za socialismu se říkalo úprava cen, v obou případech se jedná o zdražení, což je v souvislosti s neustále omílaným důrazem na ekologii špatně.

10.12.2023 v 20:12 | Karma: 18,25 | Přečteno: 441x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Slovo roku – Signál!

Nevím, jaké bude to oficiální slovo roku, ale pro mě je jím „signál“. Dříve bych si jej ani nevšiml, nyní, kdykoliv jej slyším, stěny zvukovodu se rozechvějí, kladívko narazí na kovadlinku a třmínek, znervózním.

8.12.2023 v 18:06 | Karma: 28,94 | Přečteno: 543x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Trpí premiér Petr Fiala poruchou autistického spektra?

O dva dny později, než stávkovali odboráři, pravil premiér k národu: „Jsme přesvědčeni, že opatření, která vám dnes představuji, jsou střízlivá, vyrovnaná a hlavně se zásadně nedotknou žádné sociální skupiny v naší zemi.“

2.12.2023 v 18:48 | Karma: 35,37 | Přečteno: 1210x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Ztroskotanci a samozvanci si žádný důchod nezaslouží!

Věřím, že ministr Jurečka neustoupí. Jiří Grundorád společně s Johnem Bokem s nasazením života bezostyšně vydírá naši skvělou vládu hlásící se k odkazu Charty 77 kvůli důchodům pro disidenty.

24.11.2023 v 17:53 | Karma: 31,09 | Přečteno: 1181x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

  • Počet článků 387
  • Celková karma 30,07
  • Průměrná čtenost 1016x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik