Afghánistán očima pohovkového stratéga

Po dvaceti letech od útoků na USA se americké jednotky stáhnou z Afghánistánu. Čeští vedoucí představitelé tvrdí, že je to chyba. Otázkou je: zůstanou české ozbrojené jednotky v Afghánistánu a budou dál bojovat za Prahu?

Válka dopadla nerozhodně, obě strany tvrdí, že vyhráli. Trollové a pohovkoví stratégové se podle komentáře Pavla Novotného: „Proč Tálibán vyhrál. A proč byla válka v Afghánistánu nutná,“ vysmívají, že západní žoldáci dostali v Afghánistánu za vyučenou. V rozhlasovém pořadu „Jak to vidí“, totéž tvrdí i Břetislav Tureček.

 

Jak se v tom má našinec, rozvalený na pohovce a sledující válku z televizního zpravodajství, vyznat? Talibán slaví vítězství a Američané svůj odchod komentují, že dosáhli toho, že Afghánistán již není výcvikovým střediskem pro teroristy.

 

Vzhledem k tomu, že podle analytiků Tálibán po odchodu Američanů ovládne zemi do tří let, to není dobrá zpráva. Miloš Zeman, Andrej Babiš i ministr války Luboš Metnar jako jeden muž tvrdí, že je to chyba, během pár měsíců zde bude rejdiště teroristů. České ozbrojené síly i přes jejich námitky také odejdou. Toť jasná odpověď na shora položenou otázku.

 

Druhá otázka je z rodu konspiračních teorií: bude Biden zatím vyčkávat další útok na některý z amerických výsostných cílů? Teroristé se klidně mohou trefit do významného sídla amerických válečných jestřábů Pentagonu. Pokud docházejí peníze na válku, je vyčkávací taktika dobrá. Buď teroristé udeří sami, nebo se to zinscenuje podobně jako to udělal George Winston Bush s newyorskými dvojčaty.

 

Pak by nebyl problém dostat finance do další bitev za svobodu a demokracii, na kterou okupované země zvysoka kašlou. Další dotaz: proč tam vůbec lezli? Protože aby byli všichni šťastní, i kdyby na kalašnikov neměli? Jak se mají vzpamatovat, když jim furt někdo "pomáhá"?

 

Středověk neskončil, středověk trvá

Poslední dotaz pohovkového stratéga je: proč se nám říká, že naši vojáci bojují v Afghánistánu za Prahu? Za mě nebojují, klidně se mohli válet doma na pohovce.

Mé doporučení: buď tam hoďte atomovku, nebo tam nechte úřadovat Kara ben Nemsího, on již tam udělá pořádek!

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/komentar-proc-taliban-vyhral-a-proc-byla-valka-v-afghanistanu-nutna-152932

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/konec-nekonecne-valky-taliban-po-odchodu-americanu-ovladne-a/r~d54d9f549d0411eb9cafac1f6b220ee8/

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/odchod-vojaku-z-afghanistanu-je-chyba-shoduji-se-prezident-z/r~d30a4144d33b11eba7d80cc47ab5f122/

Autor: Jan Lněnička | středa 23.6.2021 17:46 | karma článku: 20,22 | přečteno: 433x