Jak se mění filmy našeho mládí?

Psala mi tuhle přes ICQ naše bývalá sekretářka, nyní na mateřské dovolené, a ptala se na nějaký film jejího mládí. Nakonec jsem jej našel, ale přitom si vzpomněl na svoje filmy mládí.

Tak nejprve k tomu prvnímu – bývalá kolegyně chtěla vědět název filmu, kde nějaké děti vejdou do strašidelného domu a nějaký malíř si z vlasů jednoho, kterému hodně rostou vlasy, začne dělat štětce a maluje s nimi živé obrazy. Film se měl jmenovat nějak jako Dům hrůzy, Strašidelná noc či tak nějak podobně. A dávali ho v době mládí kolegyně, tedy někdy začátkem 90. let, často v televizi.

S těmito údaji se vyhledává poměrně těžko a myslím, že je zbytečné vyjmenovávat celou anabázi přes různé vyhledávání na Googlu, IMDb, ČSFD, České televizi a podobně. Nakonec jsem snímek našel. Jmenoval se úplně jinak a s tím strašidelným domem to také patří asi jinam, ale jinak vše sedělo. V originále se jmenuje The Peanut Butter Solution a skutečně už nikdo netuší, jaký název mu dala jedna nejmenovaná soukromá televizní stanice. Vznikl v Kanadě roku 1985, režíroval jej Michael Rubbo, hrají v něm Mathew Mackay, Siluck Saysanasy či Michael Hogan a je zajímavý tím, že na scénáři se podílel známý český režisér Vojtěch Jasný.

Ti, kteří dospívali v roce uvedení filmu, souhlasně potvrzují, jak se u tohoto snímku báli... A já si v té chvíli vzpomněl na filmy svého mládí. Jak jsem se bál – ještě že se mnou byl taťka – u filmu Paleček a obr (Le Petit poucet, 1972, režie Michel Boisrond) tajuplného lesa, v němž Paleček zabloudil, zlého obra, a jak se mi moc líbila malá princezna...

Nebo – opět s otcem jako jistotou a záchranou vedle sebe – jsem viděl rumunský film, který se jmenoval snad Konvoj nebo spíše Kolona (či tak nějak, rumunsky Cursa a v roce 1975 jej natočil Mircea Daneliuc), kde v době druhé světové války stateční řidiči pašují partyzánům přes hranice v autech výbušniny.

A když jsme u druhé světové války, říká vám něco horor Pevnost (The Keep, 1983) režiséra Michaela Manna s herci jako Scott Glenn, Jürgen Prochnow, Gabriel Byrne nebo Ian McKellen? V oné nacistické pevnosti (která spíše připomíná do nebe se pnoucí citadelu), umístěné v horském průsmyku, se dějí záhadné vraždy a chodbami se plíží podivný stín... A vše nějak souvisí s uvězněným židovským doktorem a jeho dcerou.

A když jsme u hororů, nesmím zapomenout na první Evil Dead (1982) Sama Raimiho, ten jsem si tehdy o půlnoci, sám doma, když rodiče šli na ples, neměl pouštět! Nebo pamatujete si německý televizní horor Kandidáti života a smrti (Fleisch, 1979, režie Rainer Erler), kde jezdila městem sanitka a unášela mladé lidi kvůli orgánům? „Vezeme maso pro doktora Jacksona!“ oblíbená hláška z tohoto filmu.

A kdepak asi je western Tex a pán temnot s Giuliannem Gemmou (Tex Willer e il signore degli abissi, 1985, režie Duccio Tessari)? Televizní seriál s Rogerem Moorem a Tony Curtisem The Persuaders, kde zapeklité případy řeší nonkonformní novinář a uhlazený anglický lord? Dvoudílný rumunský film pro děti Veronika (1972) a Veronika opět přichází (1973, režie Elisabeta Bostan).

A jaké jsou filmy vašeho dospívání?

Autor: Jan Lipšanský | čtvrtek 9.8.2007 7:05 | karma článku: 15,78 | přečteno: 3843x
  • Další články autora

Jan Lipšanský

Když se ze zábavy stane kšeft

5.10.2012 v 10:57 | Karma: 14,42

Jan Lipšanský

Jak se mění význam slov

6.6.2012 v 12:51 | Karma: 18,81

Jan Lipšanský

Teď, když máme, co jsme chtěli

14.11.2011 v 8:57 | Karma: 17,14