Nejdříve bylo stvořeno Rudé moře a podle něj ráj

Stojím s potápěčskou výstrojí na kraji lodi. Dlouhé ploutve mi přesahují z paluby. Vše je jak má být, jen si připadám poněkud nestabilní a čekám, že se pod těžkým nákladem překulím, buď vpřed, nebo vzad. Masku na oči, regulátor do úst. Jsem připravena na dlouhý krok. Instruktor John čeká v moři.  Někdo počítá do tří a pak do mě neomaleně strčí. 

Potápění v Národním parku Ras MohamedRadka Lindourková

Vzpomínám na rychlý sešup, husí kůži, tlukot srdce. Do vody spadnu jako balvan a připadá mi nekonečné, než se vynořím. Když po pár vteřinách otevřu oči, nastává cesta do exotické krajiny.

Johnovi naznačím, že je vše OK. Zklidním rytmus. Společně jdeme objevovat skrytou nádheru Národního parku Ras Mohamed.

První co mě překvapí, je ticho. Příjemné ticho a průzračné světlo. Ze dna se vypínají obrovská skaliska posetá nejrůznějšími barevnými korály.

Červené sasanky se roztančí jako sukně malých tanečnic. Tančí a kolem nich hledají útočiště malí pruhovaní klauni. Na dosah mám plejtváka.

Proplouváme úzkými soutěskami. Viditelnost je dokonalá. Na bílém písčitém dnu září odlesky světel odrážející se od vln na hladině.

Rudé moře je uzavřené s velkým výparem vody, velmi vysokou salinitou a teplotou cca 22 -26 °C. Tyto vlastnosti spojené s extrémně průzračnou vodou vytvářejí ideální podmínky pro tvorbu a růst korálů.

Rudé moře je překrásná spleť různobarevné dokonalosti a ladnosti. Svět snů, kde žijí v záhadné symbióze diametrálně odlišné druhy.

Obrovská hejna podlouhlých rybek doslova létají kolem nás. Ryby duhové, fosforové, velké, drobné, placaté.

Dotkneme se dna v hloubce 5 metrů. Mořské ježovky jsou schované v otvorech pod kameny, jen dlouhé černé bodlinky výstražně vyčuhují ven. Slyším, jak ploskozubci svými ostrými čelistmi ozobávají korálové polypy a jak zévy obrovské instinktivně uzavírají své lastury.

V jednom místě je členitý útes a prudký sráz do hlubokého moře. John mě drží na ruku. Tmavě modré nekonečno. Nádhera pode mnou, přede mnou, na dosah ruky. Malé rybičky proplouvají mezi prsty. Vteřiny plynou pomalu a zdají se být hodinami.

Nejeden potápěč touží po těchto místech a nejeden se vrací zpět. Podmořský svět, probarvený, veselý, hra světel a moře tak voňavé a teplé. Objevuji skrytou nádheru v místech, kam bych se stěží sama vypravila.

Prožívám pocit absolutního štěstí, pocit naprostého odevzdání.                                                  

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radka Lindourková | úterý 22.4.2014 18:50 | karma článku: 0 | přečteno: 46x
  • Další články autora

Radka Lindourková

Za horskými gorilami

15.10.2014 v 18:33 | Karma: 9,74

Radka Lindourková

Dvě miliardy dětí

23.9.2014 v 18:00 | Karma: 8,88

Radka Lindourková

Africká zkouška dospělosti

1.6.2014 v 12:39 | Karma: 16,32

Radka Lindourková

Klinika na kraji pralesa

18.5.2014 v 10:30 | Karma: 11,19